Als je bezig bent met de voorbereiding van je camino in 2018 en nog niet hebt besloten welke camino het gaat worden, moet je beslist onderstaande mogelijkheden eens in overweging nemen. In elk geval hebben ze alle het voordeel dat het (nu) nog minder bekende en dus ook minder drukke routes zijn.

 

Camino Mozárabe: de Moorse en Romeinse erfenis

 

Deze fascinerende route (417 km) wordt traditioneel gekozen door pelgrims uit het zuiden van Spanje. Naar men aanneemt is dit één van de oudste routes, die met startplaats in Granada de mogelijkheid biedt een bezoek te brengen aan het wereldberoemde Alhambra. Van Granada gaat het naar Cordoba, waar de Mosquito op je wacht. Op weg daar naartoe wandel je dwars door Andalucië met zijn uitgestrekte olijfgaarden, oranje kreupelhout en dun bevolkte streken. Je bent in Cordoba bijna halverwege Merida, een stad die je niet onberoerd zal laten met zijn prachtige Romeinse ruïnes, terecht onderbracht op de Unesco werelderfgoedlijst. In Merida kun je aansluiten op de Via de la Plata.

Meer info over deze camino hier. (Spaanse site die ook een Engelse vertaling heeft)

 

De Ruta Cantabrica: een wondermooie kustroute

 

The Ruta Cantabrica is een schiterende route langs de noordelijke kusten van Galicië, geschikt voor wandelaars én fietsers. Je start bivoorbeeld in het elegante Ribadeo en ‘hopt’ van stad naar stad. Adembenemend zijn de vergezichten die je op deze kustroute te beurt vallen met als absoluut hoogtepunt de beroemde ‘Kathedraalkust’.‘

Meer info over deze camino hier

 

De camino naar Fatima: pelgrim in Portugal

 

Volg de blauwe pijlen bijvoorbeeld vanuit de kustplaats Cascais Estoril en ga op weg naar Fatima, de belangrijkste en meest favoriete bedevaartplaats in het ongekend gastvrije Portugal. Je doorkruist o.a. het schitterende natuurpark van Sintra Cascais en andere pittoreske steden. In Fatima mag een bezoek aan het heiligdom van O.L. Vrouw van Fatima zeker niet ontbreken.

Meer info over deze camino hier

 

Via Appia: Europa’s oudste route

 

Liefhebbers die kunst en fietsen willen verenigen zullen zeker hun gading vinden op deze oudste Europese weg die dateert van 312 vóór Christus. Het was destijds één van de meest belangrijke hoofdwegen van het Romeinse rijk. Vertrek in de kuststad Formia en fiets in enkele dagen naar Rome (190 km), waar cultuur en traditie op je wachten. Onderweg maak je kennis met onverwacht mooie middeleeuwse stadjes en kun je volop genieten van de schitterende landschappen afgewisseld met tal van ruïnes.

Meer info over deze camino hier

 

Buen camino!