Op 15 juli schreef ik op dit blog een korte bijdrage over de fotowedstrijd, georganiseerd door de samenwerkende websites van Correos en iPeregrinos. Zopas raakte de uitslag bekend en, zoals destijds beloofd, hierbij de terugkoppeling.

Vooraf nog even eraan herinneren dat de wedstrijd, ‘om juridische redenen’ (sic) enkel open stond voor deelnemers met een officiële woonplaats in Spanje. In totaal namen er 753 beroeps- en amateurfotografen deel. Een respectabel aantal. De opdracht was om één of meerdere van de centrale waarden die aan de camino gelinkt kunnen worden, op treffende wijze in beeld te brengen.

De eerste prijs ging naar Manuel Blanco, een professioneel fotograaf uit Santiago. Thans freelance fotograaf, maar in het verleden ook werkzaam voor de lokale El Correo Gallego. Het is een eenvoudig shot, zoals er zovele dagelijks te maken zijn op het plein voor de kathedraal in Santiago, de Plaza del Obradoiro, waar twee pelgrims zich vlak na hun aankomst in de armen vallen.

 

… de kracht, de vriendschap, de ontvankelijkheid, de solidariteit, de diversiteit,… al deze waarden zitten in dit ene beeld samengebald

Wellicht dat voor de jury deze alledaagse prent een speciale betekenis kreeg door het toegevoegde commentaar van de maker. Hij maakte deze foto toen hij samen met enkele vrienden, vertrokken in Lugo, arriveerde op het plein voor de kathedraal en daar een Zuid-Afrikaanse peregrina in de armen zag van een Braziliaanse peregrino met wie ze een groot deel van de Francésroute opstapte. “Zo veel samengebalde emoties” becommentarieert Blanco zijn foto. “Het kan het verhaal zijn van iedere pelgrim. Na deze ervaring zal de Plaza del Obradoiro voor mij nooit meer hetzelfde zijn”.

Ook bij de foto die de 2e prijs behaalde hoort een verhaal waarvoor de jury wellicht niet ongevoelig is gebleven. Zowel in technisch opzicht als qua inhoud en ‘verbeelding’ spreekt deze foto me heel sterk aan. Wellicht in scene gezet en daardoor minder spontaan dan de winnende foto, maar een foto met een verhaal (dat overigens niet per se voor de kijker hetzelfde hoeft te zijn als datgene wat de maker bedoelde).

 

…. na een broeierige dag, een wondermooie sterrennacht en het perfecte gezelschap

Pablo Collantes maakte deze foto op de Camino Francés ergens tussen Hornillos del Camino en Hontanas. Vader en zoon die een aantal dagen samen op pad zijn en zo zichzelf de gelegenheid verschaffen om samen de magie van de weg te ontdekken, samen te genieten van de natuur, de mensen en wellicht een ander type vader/zoon-relatie. “Ik draag de foto op” , zegt Pablo “ aan mijn moeder, mijn vader en mijn vrienden omdat zij de sterren zijn die het meeste schitteren”.

Op de Camino Sanabrés schoot Elia Álvarez Brito in de buurt van Lestedo onderstaand beeld dat voor de jury in aanmerking kwam voor de 3e prijs.

Na twee vermoeiende etappes in een verzengende hitte was de regen op de ochtend van haar verjaardag een welgekomen geschenk. De ontmoeting met deze aardige vrouw, gaf Elia en haar twee medepelgrims het laatste duwtje in de rug om in Santiago te geraken.

 

“Het realiseren van een droom die de pijn deed vergeten, mede dankzij de gastvrijheid van de mensen onderweg. De camino was magisch!”

De publieksprijs, toegekend aan de inzending die de meeste stemmen kreeg van de bezoekers van de organiserende websites, ging naar Juan Carlos Navarro. Plaats van de ´handeling´ is opnieuw de Plazo del Obradoiro. Een mooie, sfeervolle foto in krachtig zwart-wit, die naar mijn mening perfect uitdrukt wat pelgrims ervaren bij hun aankomst bij de kathedraal.

 

De pelgrim op de foto is de partner van de fotograaf