Weer een nieuwe film over de camino was mijn eerste reactie! Toch krijg ik het vermoeden, op basis van de beschikbare info en recencies, dat deze documentaire van de Amerikaanse cineast Tristan Cook zich onderscheidt van voorgaande caminofilms.

 

in Finisterre

In 2014 wandelde de Amerikaanse cellist Dane Johanson met zijn cello op de rug de Francésroute vanaf St.-Jean-Pied-de-Port. In maar liefst 36 kerken op de camino maakte hij halt voor een celloconcert. Op het programma stonden de ‘Zes Suites voor Onbegeleide Cello’ van J.S. Bach. Dane Johanson is ervan overtuigd dat dit 300 jaar oude werk, pas in de 20ste eeuw herontdekt en nieuw leven ingeblazen door de virtuoze Catalaanse cellist Pablo Casals, een universele communicatieve kracht in zich draagt die hij met de pelgrims, de locale Spaanse bevolking en de gehele gemeenschap wil verkennen.

Zowel de Camino als Bach’s suites zijn volgens Johanson reizen. Reizen die, ondanks hun lange bestaan nog niet ingeboet hebben aan belang voor en aantrekkingskracht op de hedendaagse mens, ongeacht zijn achtergrond, leeftijd of taal.

 

tijdens één van zijn 36 concerten

De documentaire is niet enkel de registratie van de voetreis van Johanson gelardeerd met zijn cello-performances in de schitterende kerken langs de camino Francés. De titel ‘Strangers on the Earth’ die ontleend werd aan de bijbeltekst Hebreeën 11: vers 13 (“Zij allen zijn in geloof gestorven; wat hun beloofd was zagen ze geen werkelijkheid worden, ze hebben slechts een glimp ervan begroet, en ze zeiden van zichzelf dat zij op aarde leefden als vreemdelingen en gasten”) doet mij veronderstellen dat deze docu dieper graaft.

Of de documentaire, die enkele dagen geleden in première ging en in de maanden daarvoor hoge ogen gooide op verschillende filmfestivals in de USA en Canada, ook in onze filmzalen te zien zal zijn valt nog af te wachten. Wellicht wel op de schermen van de filmhuizen, maar zeker op DVD. Ik kijk er in elk geval naar uit!

 

Trailer van ‘Strangers on the Earth’