Soms wordt er nogal misprijzend gedaan over pelgrims die hun rugzak laten vervoeren door een transportdienst. Ik ben echter van mening dat elke pelgrim voor zichzelf moet uitmaken hoe hij zijn camino ‘aanpakt’. Voor de pelgrim die, om welke reden dan ook, ervoor kiest om zijn rugzak te laten transporteren, elke dag of enkele dagen, is er weer een mooie optie bijgekomen.

Behalve brieven en pakjes vervoert de Spaanse post nu ook rugzakken.

De Spaanse post heeft haar dienstenaanbod uitgebreid met rugzakvervoer. Niet nieuw, want er zijn al langer bedrijven die deze dienst verlenen. Het aanbod van de Spaanse Correos onderscheidt zich echter hierin dat je naast incidenteel vervoer van je rugzak, ook een zogn. ‘Paq Mochila’ (vrijvertaald: rugzakpakket) kunt afsluiten. Dit pakket omvat dan bijvoorbeeld 5 transporten (hoeft niet aaneengesloten) of 10 transporten, of de gehele camino. En dit tegen een zeer schappelijke prijs van 4 per transport.

 

“Kies je pakket, reserveer en wij zorgen voor de rest”

Het aanbod kent een hoge mate van flexibiliteit. Je sluit vooraf een pakket af, waarbij je al dan niet op voorhand de etappeplaatsen vastlegt. Je hebt de vooravond van de etappe tot 21.00 uur de tijd om online óf via de mail óf via WhatsApp te reserveren. Vanaf 8.00 uur ’s anderendaags wordt de rugzak opgehaald en vóór 14.30 uur afgeleverd op de gewenste plaats. Dat kan een albergue of een hotel zijn, maar ook het postkantoor. Handig als je ter plaatse nog wil beslissen over de keuze van je verblijfplaats die dag!

 

De dienst wordt aangeboden vanaf 1 april t/m 31 oktober op de Francés (vanaf Roncesvalles), op de Portugués (vanaf Tui), op de Primitivo (vanaf Oviedo), op de Norte (vanaf Llanes), op de Inglés (vanaf Ferrol), op de Sanabrés (vanaf Gudiña) en op de Fisterra (inclusief via/naar Muxía). Vanaf O Cebreiro tot Santiago gaat de dienstverlening zelfs het hele jaar door met uitzondering van beide kerstdagen en nieuwjaarsdag.

Voor meer informatie klik hier.