Beschrijvingen, foto´s, films over onze eigen camino-ervaringen of die van de ander: we zijn er zo mee vertrouwd geraakt dat, willen we nog verrast worden, we wel iets heel bijzonders onder ogen moeten krijgen.

Toch werd ik onlangs, toen ik toevallig onderstaande recent geposte video onder ogen kreeg, aangenaam verrast. Deze pelgrim laat ons in pakweg anderhalve minuut mee genieten van zijn dagboek waarin hij bij zijn dagelijkse verhaal een schets maakt. We krijgen een inkijk op herkenbare en minder herkenbare plaatsen langs de camino, maar nu niet gezien door de lens van een foto- of filmtoestel, maar door het oog van deze pelgrim. Zoals ik al zei: verrassend.

 

 

 Ze zijn niet zo talrijk, dergelijke publicaties. Daarom dat ik de lezer hieronder met een 2de schetsboek laat kennismaken. Al iets langer geleden gepost, maar eveneens bijzonder.

 

 

Voor mij, en wellicht velen met mij, is de associatie met het boek van onze Vlaams/Nederlandse Gerarda Damak Dekkers niet veraf. In een uiterst lezenswaardig en fraai vormgegeven boek op groot formaat, ‘Heimwee naar de Camino’ (2004), mogen we over haar schouder meekijken naar haar camino via o.a. tekst, foto’s én bijzonder mooie aquarellen.

 

 

Nu we toch bezig zijn: bezoek ook eens de website van beeldend kunstenaar Ruud Harmsen. Ruud stapte in 1988 vanuit Beuningen (bij Nijmegen) naar Compostela. In een indrukwekkende reeks van 120 linosnedes creëerde Ruud ‘zijn dagboek in beelden’. Toen ik hem enkele jaren geleden voor het eerst ontmoette, kon ik niet nalaten enkele van zijn afdrukken te kopen. Ik geniet er nog bijna dagelijks van!

 

Pelgrims Aubrac (15 cm x 25 cm)

Meseta (15 cm x 25 cm)