Over de via Limburgica & de Via Monastica.

Neen, de Via Limburgica is geen middeleeuwse pelgrimsroute. Historische routes naar Compostela zijn er nauwelijks in Vlaanderen. Voor de hedendaagse pelgrim die vanuit Limburg of noordelijker landen naar Compostela wil wandelen echter, is de Via Limburgica (in combinatie met de Via Monastica) een optie. Over een afstand van 255 km loop je van Thorn in Nederland naar Rocroi in Frankrijk, om daar aan te sluiten op de GR 654.

chemins-de-saint-jacques-belgique-1024x829

In Maaseik kan de ‘noordelijke’ pelgrim kiezen tussen de meer oostelijke route (pelgrimspad tot Visé en dan de Via Mosana) om de Via Monastica te vervoegen, óf de meer westelijke route, de Via Limburgica

In zes stapdagen brengt de Via Limburgica je van Thorn naar Eghezee boven Namen. Vanaf Eghezee volgt hij verder de Via Monastica naar Namen, het verzamelpunt voor alle Compostelapelgrims uit de Lage Landen.  Van hieruit trekt men via Givet Frankrijk binnen, waar verschillende routes naar de Spaanse grens lopen.

Als vertrekpunt werd het witte stadje Thorn gekozen, omdat pelgrims uit Nederland via de bestaande paden (LAW Pieterpad of GR)  hier langs komen op hun tocht naar Compostela. Daar waar men tot voor kort in Maaseik meestal de Maas overstak om door Nederland naar Visé te stappen, vanwaar de Via Mosana de pelgrim naar Namen brengt, koos de Via Limburgica voor een rechtstreeks traject van Maaseik naar Namen.  Deze route door  het Maasland, de Kempen, Haspengouw en Waals-Haspengouw biedt veel afwisseling in landschappen en loopt langs historische plaatsen die soms uitdrukkelijk naar het pelgrimsverleden verwijzen. Bovendien worden hierdoor twee dagtochten (ongeveer 50 km) uitgespaard.

stikker.gif

Het Vlaams Compostelagenootschap heeft voor bovenstaande sticker gekozen om de route te bewegwijzeren. De geel gekleurde randen geven de looprichting aan. Helaas is de route (nog) niet voldoende bewegwijzerd.

Bij het uitstippelen van de route wordt er gewandeld langs Sint-Jacobskerken, jacobalia, pelgrimshospitalen en bedevaartplaatsen.  Zo loopt de route langs Maaseik, met zijn Sint-Jacobskerk, en maakt het een kleine omweg langs Neeroeteren waar in de prachtige kerk verschillende beeltenissen van Jacobus staan.  Dat de route langs Aldenbiesen, Tongeren en Rutten loopt is evident : ze hebben op een of andere manier (pelgrimsopvangplaats, een Sint-Jacobushospitaal, Evermarus) rechtstreeks linken met Compostela. Waar de pelgrims vroeger een omweg maakten om toch zeker elke bedevaartplaats te bezoeken, verkoos de Via Limburgica dit alleen te doen indien dit geen verlenging van de route was.  Zo is er een extraatje naar Heppeneert, en loopt de route langs de Lourdesgrotten van Neeroeteren en Wiemesmeer en de basiliek van Tongeren : bekende bedevaartplaatsen. Op de Via Limburgica zijn afstand en natuur goed te verzoenen.  Het gebied Kempen-Maasland, het Park Hoge Kempen, het Munsterbos,  het regionaal landschap Haspengouw, de Kevie; het zijn allemaal pareltjes, die de grote verscheidenheid van het Limburgse landschap tonen en geen extra-kilometers betekenen. Na Tongeren en door de provincie Luik is de Jeker tot aan haar bronnen in de buurt van Lens-Saint-Rémy de leidraad. Hier waan je je soms echt in het buitenland. Daarna volgt de route, vanaf Moxhe, de Romeinse heirbaan, hier een rustige landbouwweg.  Zo bereik je in de buurt van Eghezée de RAVeL, een oude spoorbaan naar Namen, nu fiets -en wandelpad. Daar sluit de Via Limburgica aan op de (bestaande) Via Monastica en stap je langs dit wandel en fietspad naar Namen, Leffe, om in Givet de Belgisch-Franse grens over te steken.

In Rocroi eindigt de Via Monastica en sluit daar aan op de GR 654.

vialimburgica_kaft

Aan deze gids, uitgegeven door het Vlaams Compostelagenootschap, heb je een zeer betrouwbare bontgenoot om de (nog) gebrekkige bewijgwijzering ‘te lijf te gaan.

Klik op de pijl LINKS op deze pagina om naar het verslag van de VOLGENDE dag te gaan.