Enkele jaren geleden had ik het genoegen om kennis te maken met de Goede Week tijdens mijn verblijf in Spanje. Vandaag, op de vooravond van de Goede Week, wil ik daar even stil bij blijven staan.

De ‘Semana Santa’ (eig. Heilige Week, de week voorafgaand aan Pasen), is op vele plaatsen in Spanje een week met wierook, rinkelende bellen, vaak melancholische muziek (Saetas), heel veel passie én monumentale processies. Tijdens deze boeteprocessies wordt het lijden van Jezus herdacht en uitgebeeld. Soms heel theatraal door groepen die de scenes uit het lijdensverhaal van Jezus ‘spelen’, soms middels beeldengroepen die op enorme tafels (pasos) worden rondgedragen. De broederschappen (confradías) leveren de dragers (costaleros) die deze, soms loodzware paso’s, op de schouders dragen, hetgeen tevens als vorm van boetedoening wordt gezien. Of je nu gelovig bent of niet, deze week laat op iedereen die ze al eens meemaakte een diepe indruk na.

Voor de pelgrim die onderweg is tijdens de Goede week in de omgeving van een ‘Semana-Santa-stad´ is dit misschien een gelegenheid om zijn stapschema in functie hiervan lichtjes aan te passen.

 

Op de CAMINO FRANCÉS  is LEÓN the place to be. Gedurende meer dan 500 jaar is de Semana Santa hier de belangrijkste religieuze en culturele manifestatie van het jaar. Onderscheidend voor León is dat hier de aloude tradities nog in zijn pure vorm terug te vinden zijn in de voor León zo kenmerkende ingetogen sfeer.

 

De ‘outfit’ van deze ‘Nazarenos’ wordt door de leek vaak, helemaal ten onrechte, geassocieerd met de Ku Klux Klan

Voor de pelgrim die de VÍA DE LA PLATA aanvangt in SEVILLA is er keuze te over. Vanaf de vrijdag vóór Palmzondag tot en met Paasmaandag staat de de hoofdstad van Andalusië helemaal in het teken van de viering van de Goede Week, met als absolute hoogtepunt de ‘Madrugá’ (de nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag). Het is een meer dan 12 uur durende nachtelijke processie waaraan ruim 11.000 ‘Nazarenos’ (leden van de broederschappen) deelnemen. Nog op de VÍA DE LA PLATA is SALAMANCA een optie om de Goede Week te beleven. Ook hier zijn er o.a. aangrijpende processies bij te wonen, die tegen de achtergrond van de schitterende historische stadsdelen maximaal tot hun recht komen.

 

 

In ZAMORA vervoegt de CAMINO DE LEVANTE de VÍA DE LA PLATA. Op basis van de uitslagen van een internet-enquête mag Zamora zich de ‘beste’ en meest prestigieuze ´Semana-Santa-stad´ van Spanje noemen. Sinds de 13e eeuw worden hier de eeuwenoude tradities tot op de dag van vandaag voortgezet, hetgeen de Semana Santa van ZAMORA als enige stad in Spanje de titel van ‘Bien de Interés Cultural’ (een officiële titel die verwijst naar de wettelijke bescherming van het culturele erfgoed) opleverde.

 

Zamora

Tenslotte is er een mogelijkheid voor de pelgrim op de Camino del Norte, die in Ribadeo ervoor kiest om de traditionele Norteroute te verlaten, om daar de CAMINO DEL MAR aan te vatten, welke op zijn beurt in Neda aansluit op de Camino Inglés. Deze CAMINO DEL MAR, doet o.a. VIVEIRO aan, al weer een stad met een eeuwenoude traditie op het vlak van de Semana Santa. Het is moeilijk om hier één specifieke activiteit te promoten, want het aanbod is overweldigend. Magie, devotie, emotie, passie, traditie, …. de pelgrim treft het ook hier allemaal aan.