Onlangs maakte ik op een Compostela-avond bij afdeling Limburg kennis met de Olavsweg. Een provinciegenoot-pelgrim wandelde twee jaar geleden in zijn eentje via één van deze routes naar het graf van de heilige Olav in Trondheim en hield hierover een prikkelende uiteenzetting. Voor hen die de drukte van de Spaanse camino’s willen ontlopen is dit zeker een te overwegen alternatief.
Wie is de heilige Olav en wat weten we over hem?
In Scandinavië wordt sinds een aantal jaar de route St. Olavsleden nieuw leven ingeblazen – steeds meer reizigers van alle leeftijden ontdekken deze 560 kilometer aan natuurschoon tussen het Zweedse Selånger en het Noorse Trondheim. De heilige Olav Haraldsson aan wie deze route gewijd is, was een jonge viking die in 1015 koning van Noorwegen werd. Hij probeerde het christendom in Scandinavië te introduceren, maar dat viel niet bij iedereen in de smaak. Daarom werd Olav verbannen, maar hij keerde jaren later terug om zijn troon te heroveren. Hij kwam aan land in het Zweedse Selånger en trok vanuit daar te paard richting Noorwegen. Voordat Olav zijn doel kon bereiken, stierf hij in 1030 tijdens een gevecht in Stiklestad (ruim honderd kilometer van Trondheim).
Ondanks dat Olav niet bijster populair was, werd de route die hij aflegde – met name door slimme marketing van de katholieke kerk – toch een belangrijke pelgrimstocht: tijdens de middeleeuwen een van de vier grootste van Europa (naast Rome, Santiago en Lourdes). In korte tijd groeide de Nidaros kathedraal uit tot één van ’s werelds belangrijkste pelgrimsoorden voor katholieken, te vergelijken met Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostela.
Jaarlijks wandelden duizenden pelgrims vanuit heel Europa naar Trondheim. In de zestiende eeuw kwam de Reformatie naar Scandinavië en werden pelgrimages verboden. De verschillende pelgrimsroutes die naar Trondheim leidden raakten in vergetelheid.
Nu, 500 jaar later, groeit de interesse voor ’spirituele’ reizen weer fors. Wandelen langs een oude pelgrimsroute betekent voor menigeen een innerlijke reis. Tijd voor een korte kennismaking.
Comments are closed.