Een donkere schaduw spreidt zich uit over wat een ongeëvenaarde happening moest worden in juni aanstaande op de Monte do Gozo (betekenis: berg van de vreugde; what’ s in a name?) Polemieken en massa’s kritiek vallen te beurt aan het evenement ‘O Son do Camiño’, het eerste jaarlijkse concert in een reeks van drie, dat anticipeert op het Año Santo in 2021.

 

De nu reeds fel gecontesteerde affiche van de eerste ‘O Son do Camiño”

Santiago de Compostela, meer bepaald Monte do Gozo, zal de eerste editie van ‘O Son do Camiño’ huisvesten aanstaande zomer van 28 tot en met 30 juni. Op de affiche, die volgens de organisatoren nog niet helemaal compleet is, prijken o.a. Lenny Kravitz, The Killers en Franz Ferdinand. Het festival dat direct gelinkt wordt aan de Camino de Santiago, wordt in de Galicische cultuurstad gepresenteerd als inleiding van het eerstvolgend heilig jaar in 2021. Daarnaast willen de organisatoren vooral lokaal talent promoten en de internationale uitstraling van Galicië versterken.

 

‘Are You Gonna Go My Way?’, staat zeker op de playlist in Santiago. Dichter bij huis is deze Amerikaanse rockster te zien en te horen in het Antwerpse Sportpaleis op 15 juni aanstaande.

Veel kritiek is te horen op de sociale media op de ticketverkoop die 1 maart jl. van start ging en na minder dan 2 uur al op slot zat wegens uitverkocht. Men schat in dat een viervoud van kopers van het beschikbare aantal tickets, i.c. 24.000, in de virtuele wachtrij stond en achter het net viste. Het is heel wrang voor de gedupeerden om vast te stellen dat er inmiddels een alternatief verkoopcircuit ontstaan is waar de ticketverkoop welig tiert aan prijzen die het 5-voud zijn van de initiële aankoopprijs. (zie: hier)   

Op politiek niveau is er bovendien een polemiek ontstaan over de wijze waarop de Consellería de Turismo van Galicië, de organisatie van het evenement toegekend heeft aan een privé-organisatie: de oppositie spreekt over te weinig transparantie, onvoldoende concurrentiemogelijkheden en zelfs over onwettigheid.

 

 

Ook inhoudelijk is er veel kritiek in de pers te lezen. Men verwijt de organisatoren, die volgens verschillende kranten van de line-up een muzikaal allegaartje hebben gemaakt, een gebrek aan muzikale visie. Het ontbreekt aan een duidelijk profiel: er is van alles wat en daardoor weinig consistentie, zo stelt men. Tenslotte is het ondervertegenwoordigd zijn van lokaal Galicisch talent, nochtans één van de beoogde doelstellingen, een doorn in het oog van de regionale pers.

Blijft de H. Jacobus bij dit alles stil liggen in zijn graf of heeft hij zich inmiddels al enkele keren omgedraaid?