Op 4 maart jongstleden kondigde ik op dit blog de driedelige uitzending aan van ‘The Road to Santiago’, een programma op BBC 2, waarin zeven BB´s (bekende Britten)  in 15 dagen (stukken van de ) Camino Francés stappen. Ver weg van hun dagelijkse luxe en soms in moeilijke omstandigheden stappen ze van de Franse Pyreneeën naar het graf van de H. Jacobus. De tocht biedt hen een uitstekende gelegenheid om te reflecteren op hun leven, hun geloof en hun opvattingen over ethische en spirituele thema’s. Die komen dan ook ruim aan bod.

 

In de eerste aflevering trekken ze na hun aankomst in Biarritz voor de start van hun camino naar St-Jean-Pied-de-Port, waar ze een kopie van de oude Codex Calixtinus, een middeleeuwse gids met beschrijving van deze route, onder ogen krijgen. Hun eerste stempel halen ze in het plaatselijke pelgrimsbureau. De tocht kan beginnen.

 

 

In de 2de aflevering kunnen we de 7 ‘celebrities’ op hun wandeling volgen vanaf de streek van Navarra tot in Sarria, 100 km vóór Santiago. Natuurlijk proeven ze van de wijnfontein in Irache, voor de Anglicaanse priester Kate een ‘spiritueel moment’ dat sterk contrasteert met haar pas geleverde strijd om de Pyreneeën te bedwingen. Ze verzaakt aan de gedachte dat pijn zou leiden tot een beter begrip van God en dat zelfverloochening de weg is naar verlossing….

 

 

Ook al is voor Kate het eind in zicht, ze zijn nu in Galicië, nog steeds vreest ze de weg die zo ’n zwaar appèl doet op haar fysieke vermogens. Dit in tegenstelling tot non-believer Ralph die steeds meer kan genieten van de natuur die hem omringt. Kate en Heather vinden elkaar in de vaststelling dat vrouwen er wat bekaaid afkomen in de Bijbel: ófwel verschijnen ze als de Maagd ófwel als hoer. Ze proberen Debbie ervan te overtuigen dat het bewerkstelligen van verandering binnen de kerk meer kans op succes heeft als lid van de kerk, dan als buitenstaander.