Moet het nog gezegd?

De zogn. Napoleonroute van St-Jean-Jean-Pied-de-Port naar Roncesvalles op de camino Francés,  is verboden terrein voor de pelgrim vanaf 1 november tot en met 31 maart. De route is gedurende deze periode gesloten! Niet zonder reden! Sneeuw, wind, regen en mist kunnen ervoor zorgen dat je letterlijk de weg kwijt raakt en, in het ergste geval, als gevolg van onderkoeling het loodje erbij neer moet leggen.

 

O.a. bij Col de Lepoeder kan het echt spoken!

Nadat in november vorig jaar op deze route een Spaanse pelgrim het leven liet en de Chinese pelgrima die hem vergezelde op het nippertje gered kon worden, moest enkele dagen geleden de brandweer van Navarra uitrukken om een Braziliaanse vader met zijn zoon uit een penibele situatie te redden. Beiden waren verdwaald geraakt in de zware mist en als gevolg van de gure noordenwind sterk onderkoeld geraakt. Vanuit een refugehut konden zij een SOS-signaal uitzenden.

 

Met dit recent aangeschaft speciaal voertuig konden de bomberos van Navarra beide Brazilianen evacueren.

Nochtans is er voor pelgrims in deze periode een geschikte alternatieve route, de zogn. Valcarlosroute die nagenoeg helemaal over de rijweg loopt. Wellicht minder fraai, maar in winterse omstandigheden een verantwoord en noodzakelijk alternatief!

 

Ondanks dat dit waarschuwingsbord overduidelijk is, wordt deze waarschuwing soms letterlijk in de wind geslagen.

Ook buiten de genoemde periode kan de Napoleonroute als gevolg van slechte weersomstandigheden gesloten zijn. Loop vóór je de oversteek gaat maken even binnen bij het pelgrimsbureau in St.-Jean-Pied-de-Port. Daar is men steeds op de hoogte van de actuele weersomstandigheden en kan men je informeren of de Napoleonroute op dat moment veilig is.