“Hoe verzinnen ze het? ”, zo vroeg ik me af in mijn post van 18 april van vorig jaar toen ik hier berichtte over ‘La carrera del peregrino’, een estafetterun voor teams gedurende 6 dagen vanuit Logroño naar Santiago de Compostela. Tot een 2e editie is het, gelukkig wat mij betreft, dit jaar niet gekomen. Het blijft verdacht stil op de website die dit evenement een jaar geleden het licht liet zien.

In mijn beschouwing over dit initiatief sprak ik destijds mijn teleurstelling uit. Wat heeft zo ’n estafetterun nu nog te maken met pelgrimeren, vroeg ik me hardop af. Tegelijkertijd probeerde ik ook mild te zijn en verbaasde mij erover dat de idee om in wedstrijdvorm naar Compostela te rennen nú  pas ‘uitgevonden’ werd. Niet zonder enige nostalgie constateerde ik dat de Camino al langer zijn exclusieve aureool van pelgrimage verloren had en het lot van modernisering en commercie moest ondergaan. Ook had ik me verzoend met de gedachte dat er nog meer van dergelijke ‘creatieve’ initiatieven zouden volgen. Wat ik echter met de beste wil van de wereld toen niet kon bevroeden was dat amper een jaar later iemand op het idee zou komen om naar Santiago te pelgrimeren …. onder water.

 

‘A Santiago con aletas’ (‘Naar Santiago met vinnen’) zo stond er in de Spaanse kranten te lezen.

Naar Santiago via het water, de zogn. rutas marineras, is al bijna even oud als het bestaan van de klassieke routes over de weg. Onlangs echter heeft Adolfo Rodriguez, een duikfanaat uit Bilbao, samen met enkele vrienden/duikers het plan opgevat om een route onder water uit te zetten. Geen bevlieging, maar een ‘gerijpt’ plan waarvoor de kiem zo ’n 4 jaar eerder werd gelegd toen Rodriguez samen met vrouw en dochter te voet naar Santiago pelgrimeerde. Deze ‘iterinario submarino’ omgedoopt  tot ‘El Camino de Santiagua‘  zal voor het eerst uitgevoerd worden in de zomer van 2019 met als startdatum …. 25 juli, de naamdag van de apostel! In 22 etappes, deels over het land om de verschillende startduikpunten met elkaar te verbinden, zal Rodriguez de Santiagua samen met zijn kompanen ‘inwijden’.

Tot die datum heeft Rodriguez de tijd om de wegwijzers, stenen monolieten, op de bodem van de Cantabrische zee aan te (laten) brengen, afspraken te maken met de havenautoriteiten om duikpermissies te bekomen en om het ‘probleem’ van het afstempelen van de credencials op te lossen.

Als ik Jacobus was, ik zou me omdraaien in mijn graf….