”Missie geslaagd! Post afgeleverd in Compostela”. Deze (terecht) triomfantelijke woorden prijken vanaf vandaag op de startpagina van de blog van Johan Swinnen die heden, 22 september 2017, zijn exploot op schitterende wijze tot een goed einde bracht.

 

 

In zijn rugzak zaten 800 briefjes en kaartjes die hij meedroeg als symbool van de strijd tegen kanker. Zelf verwoordt de 51-jarige oncoloog de betekenis van zijn grensverleggende actie als volgt: “Ze vormen een nieuwe boodschap van hoop. Ik heb nooit een held willen zijn. De kankerpatiënten, dat zijn de helden. Ik heb niet meer gedaan dan gelopen”

 

De steen die Johan achterliet bij Cruz de Ferro, met een Haiku van Herman van Rompuy. Krachtige poëzie gebald in 5 + 7 + 5 lettergrepen zoals deze dichtvorm voorschrijft (bron foto: https://www.facebook.com/postvoorcompostela/ )

Alhoewel er weinigen waren die eraan twijfelden dat hij zijn ‘zotte onderneming’ tot een goede einde zou brengen, toch was er opluchting bij Johan en zijn entourage te horen onmiddellijk na zijn aankomst in Compostela. En dat is begrijpelijk. Iedere pelgrim weet dat, hoe goed ook voorbereid, er altijd zaken kunnen gebeuren die een streep door de rekening trekken.

Zoon Pieter om wie het allemaal begon, hier nog bij het vertrek op de Grote Markt in Leuven. (bron foto: https://www.facebook.com/postvoorcompostela/)

‘Prettige bijkomstigheid’ is dat bij zijn aankomst de teller van zijn geldinzamelingsactie op 100.000 euro staat. Het bedrag  gaat integraal naar het LKI, het Leuvens KankerInstituut, waaraan Johan als onderzoeker verbonden is.

 

Johan Swinnen en zijn team brachten ook een bezoekje in de pelgrimsherberg die gerund wordt door medewerkers van het Vlaams Compostelagenootschap in Los Arcos. “Een aangename ontmoeting, hij straalt energie uit”, aldus de ontvangende hospitaleros (bron foto: https://www.facebook.com/postvoorcompostela/ )

 

Net als alle andere pelgrims aanschuiven bij het pelgrimsbureau met het stempelboekje van het Vlaams Compostelagenootschap ‘in aanslag’ (bron foto: https://www.facebook.com/postvoorcompostela/)