Nu de restauratie van de buitenkant van de kathedraal van Santiago nagenoeg klaar is, wordt begonnen aan de restauratie van de binnenkant.

 

Lange tijd was dit een vertrouwd beeld. Binnenkort behoren de steigers aan de buitenkant tot het verleden.

Tijdens deze werkzaamheden, die 12 maanden gaan duren en op 28 januari begonnen zijn, kunnen er geen (pelgrims)missen opgedragen worden in de kathedraal. 

De kathedraal blijft wél open voor bezoekers waarbij weliswaar wisselende delen van de kathedraal afgesloten zullen zijn. Zo zal het beeld van de apostel Jacobus wel continue toegankelijk blijven waardoor de rituele omhelzing mogelijk blijft. De kathedraal is dagelijks open van 9.00 tot 19.00 uur. Het museum en het Pórtico de Gloria kunnen bezocht worden dagelijks tussen 10.00 uur en 20.00 uur en dit tot en met de maand maart van 2019. Vanaf 1 april al een uur vroeger.

 

De eerste steigers binnen in de kathedraal zijn reeds verschenen. Pilaren, beelden, hekwerk, bijna alles zal gerestaureerd worden.

Gedurende de restauratie zal maar 1 deur open zijn, nl. de Puerto Platerias, aan de zuidkant van de kathedraal. 

De dagelijkse missen worden in de tussenliggende periode opgedragen in verschillende andere kerken. Zo wordt de dagelijkse pelgrimsmis van 12.00 uur verplaatst naar de Iglesia de San Francisco.

 

De Iglesia de San Francisco in de Rúa de San Francisco, 15704, waar de dagelijkse pelgrimsmis om 12.00 uur zal plaatsvinden.

Grote vieringen zoals die van Pasen, Kerstmis en de naamdag van Jacobus (25 juli) zullen gehouden worden in de kerk van St. Martin Pinario. Hierbij zal de botafumeiro niet aanwezig zijn.

Een overzicht van alle missen, samen met een plattegrond van de kathedraal en van Santiago vind je hier.