Mocht je, om welke reden dan ook, het plan opvatten om nu of in de volgende jaren te verzaken aan de kerstkalkoen, de open haard en de warmte van het familiefeest en in plaats daarvan een camino stappen, weet dan dat je rekening moet houden met enkele beperkingen.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Met voor het 2e jaar op rij meer dan 300.000 in Santiago aangekomen pelgrims, zou het een overweging kunnen zijn om de grote drukte op de caminos te ontlopen door in deze kerstperiode te gaan wandelen, want de statistieken laten zien dat december traditioneel gerekend kan worden tot de minst drukke maanden op en langs de routes. Misschien word je ook wel aangetrokken door de sportieve uitdaging van een ‘wintercamino’. Koude, sneeuw, regen, vorst, weinig voorzieningen, amper medepelgrims, het zijn allemaal factoren die de sportieve caminoganger mogelijk triggeren.

Is een wintercamino dan te ontraden? Zeker niet! Als je van te voren maar een goede inschatting maakt van wat je zoal te wachten staat.

In deze periode van slecht weer en vakanties is er weinig volk onderweg, en daarom besluiten veel eigenaren van privé-accomodaties hun deuren te sluiten. Ook het aanbod van albergues – ja zeker er zijn er die nagenoeg het ganse jaar open zijn – is gering en zij die open zijn bieden doorgaans geen onderdak op Kerstavond, Kerst- en Nieuwjaarsdag. Via deze link vind je actuele informatie over de openingstijden van albergues in de winter.

 

Aan kerstsfeer geen gebrek.

Slim en verstandig is het om op deze dagen je planning zo aan te passen dat je dan plaatsen als Roncesvalles, Logroño, Santo Domingo de la Calzada, Burgos, etcetera, kunt aandoen. Mogelijk betekent dit dat je op sommige dagen een langere afstand moet afleggen om daar op tijd te geraken, hetgeen niet evident is in deze periode van korte dagen. Ook aan je uitrusting zul je hogere eisen moeten stellen: een goede slaapzak (check comforttemperatuur!), waterdichte en goed zichtbare kleding en dito schoeisel zijn onontbeerlijk!

 

Schaatsen voor de kathedraal

Als dat allemaal niet te veel gevraagd is, dan zou zo een wintercamino misschien wel eens een onvergetelijke ervaring kunnen betekenen. Kleine en grote plaatsen in het katholieke Spanje doen er alles aan om Kerstmis ook echt het feest van het licht te laten zijn en menig kerstmarkt (Mercado de Nadal) zal je pad kruisen. De geur van churros zal in de bewoonde wereld nooit veraf zijn. Wat voedsel en drank betreft is het een uitgelezen mogelijkheid om de Spaanse bars te bezoeken en te genieten van een keur aan tapas die er geserveerd worden, meestal gratis bij elk besteld drankje. Vergeet in Asturias niet om te verzaken aan de ‘pitu caleya‘ (een met speciaal voeder gemeste kip) en mis in Cantabria in geen geval de befaamde ‘caracoles a la montañesa‘ (een exquisiete slakkenbereiding) en ga in Castilla y León voor de befaamde  cochinillo asado‘ (op houtvuur bereid speenvarken). Tenzij je vegetariër bent….brrrr.

 

Slakken…. voor de liefhebber. In Cantabria en heel noord Spanje zijn dat er velen!

Eens in Galicië zijn er natuurlijk de mariscos (zeevruchten) en de pulpo (bereiding van inktvis), maar met Kerstmis staat er op vele plaatsen coliflor con bacalao‘ (kabeljauw met bloemkool) op het menu.

Misschien is het toch wel een goed idee om eens een wintercamino uit te proberen.

Í Feliz Navidad peregrino!