De woorden ‘peregrino’  (pelgrim) en ‘peregrina’ (pelgrima) klinken al lang niet meer onbekend in de oren van de Santiagoganger. Maar heb je óók al eens gehoord van een ‘peRRegrino’ of ‘peRRegrina’?

Als je weet dat ‘perro’ het Spaanse woord voor ‘hond’ is, dan kun je al een heel eind komen. Inderdaad, ‘peRRegrina’ staat voor een hond die samen met zijn of haar baasje de camino stapt. Niets nieuws hoor ik U al denken, want het feit dat honden hun baasje vergezellen op weg naar Santiago is al (bijna) even oud als de camino zelf. Nieuw is echter dat er nu een credencial voor honden bestaat én een hondencompostela.

 

Samen met je hond: een voor velen aantrekkelijke gedachte. Echter, bezint eer je begint….

Neo, een 5-jaar oude border collie kreeg  in maart van dit jaar de eerste ‘hondencompostela’  uitgereikt van de Apaca, de Asociación Protecdora Animais do Camiño. Nou ja, het was haar eigenaar, de Baskische peregrina Mari Carmen Astigarraga, die de ‘Perregrina’ of ‘Compostela Canina’ namens Neo in ontvangst nam. Samen wandelden zij in zes dagen van Sarria naar Santiago. Onderweg liet zij haar eigen credencial, maar ook de door Apaca uitgereikte ‘credencial canina’ dagelijks afstempelen. Nee, voor de hondencompostela moet je niet naar het pelgrimsbureau, maar naar de zetel van Apaca gelegen op de R/ Fontiñas 27, in Santiago, aan de ingang van de stad komende vanaf de Camino Francés.

 

De primeur is voor Neo en haar Baskische eigenaar.

Als jarenlange hondenbezitter heb ik geen pasklaar antwoord op de vraag of de camino stappen met je hond een goed idee is. Mijn eerste reflex is stellen dat je dit maar beter niet doet. Je neemt namelijk een partner mee die overgeleverd is aan zijn baasje en niet over de communicatieve mogelijkheden beschikt om zijn wensen en noden eenduidig kenbaar te maken.

Allicht zullen er velen zijn die het niet met deze persoonlijke mening eens zijn. Die mening respecteer ik. Hen wil ik echter aanraden een aantal zaken goed in overweging te nemen. Realiseer je dat je extra alert moet zijn op je hond en rekening moet houden met zijn (on)mogelijkheden. Je zult ook extra gewicht in je rugzak moeten torsen, want noodproviand voor de hond, zijn speeltje, verzorgingsproducten, et cetera zullen mee moeten. Extra inventiviteit is nodig om met je hond op de vertrekplaats te geraken en om, eens in Santiago aangekomen, weer met je hond thuis te geraken. Een dagelijkse afstand van 25 à 30 km per dag is voor een hond niet evident en enige training voorafgaand aan het avontuur is daarom noodzakelijk. De grootste uitdaging vormt wellicht het vinden van slaapplaatsen die ook honden toelaten. Vooraf reserveren is wellicht verstandig om verrassingen te voorkomen. Veel is er ook te doen over de vraag of je voor je hond schoeisel moet voorzien. De meningen zijn daarover verdeeld.

 

De hondencredencial

Hoe dan ook, als je besluit je viervoeter mee te nemen weet dan dat je onderweg, soms meer dan je lief is, te maken krijgt met loslopende honden. Zorg er vooraf voor dat je hond hiermee vertrouwd is. Je merkt het al, een goede voorbereiding is het halve werk. Enkele websites waar je alvast nuttige info vindt over voorbereiding, slaapplaatsen, ervaringen van andere pelgrims, et cetera geef ik graag mee hieronder.

 

http://apaca.protecms.com/

http://www.caminoconmiperro.com/camino_de_santiago/camino_santiago_con_perro.html

http://www.caminoconmiperro.com/de_santiago/alojamientos.html