Vandaag, 22 april, wordt het Lebaniego Jubeljaar afgesloten. Een goeie maand geleden zag het er naar uit dat tijdens dit jubeljaar opnieuw meer dan één miljoen bezoekers het graf van de heilige Toribio de Liébana zullen bezoeken. Op dat moment stond de teller op 950.000 bezoekers. Om te weten of het aantal bezoekers van 1.250.000, dat vorig Jubeljaar (2006/2007) Liébana bezocht, ook tijdens dit Jubeljaar zal geëvenaard worden, moeten we nog even op de officiële cijfers wachten. Vandaag sluit de Puerta del Perdón en is het Jubeljaar 2017/2018 afgelopen.

 

In april 2017 stapte ik samen met partner Angelique de Ruta Vadiniense. De eerste 72 km van deze camino vormen de Camino Lebaniego die naar het monasterio van Santo Toribio voert.

 

Onder de bezoekers lieten zich dit Jubeljaar vooral veel Mexicanen, Amerikanen, Australiërs en Japanners opmerken. Volgens de organisatie van het Jubeljaar een teken dat een bezoek aan dit heiligdom niet langer een plaatselijke Cantabrische aangelegenheid is, maar de bekendheid van Liébana de Spaanse landsgrenzen defintief heeft overschreden. Men rekent het monasterio van de heilige Toribio in Liébana, waar het Lignum Crucis vereerd wordt, samen met Rome, Jerusalem, Santiago de Compostela en Caravaca de la Cruz (Murcia) tot de vijf belangrijkste christelijke heiligdommen.

Het monasterio van Liébana met in het midden de (bescheiden) Puerta del Perdón.

Het aantal pelgrims dat deze tocht te voet aflegde, bijvoorbeeld vanuit San Vicente de la Barquera, is eerder beperkt. In totaal werden er totnogtoe 15.000 Lebaniego’s (vergelijkbaar met de Compostella) uitgereikt. Niet minder dan 4.758 autobussen brachten een groot deel van de overigen naar het monasterio dat zo ‘n 5-tal kilometer van Potes verwijderd,  op een heuvel ligt.

 

Het ‘Lignum Crucis’: in dit gouden kruis zit volgens de kerkelijke overheden een restant hout van het kruis waaraan Jezus gekruisigd werd.

In een eerdere post op dit blog heb ik al opgemerkt dat de toeristische dienst van Cantabrië moeite noch geld heeft gespaard om dit ‘evenement’ in de kijker te plaatsen om zo, samen mét het heiligdom, ook Cantabrië te promoten. Meer dan 50 culturele activiteiten werden gedurende het Jubeljaar ingericht, met als hoogtepunten o.a. bij de opening van het Jubeljaar een spectaculair openlucht concert van de Franse componist Jean Michel Jarre op het plein vóór het monasterio en in juli een eenmalig concert van Enrique Iglesias in het sportstadion van Santander. En op 11 en 12 mei aanstaande vindt in het naburige Potes het slotevenement plaats. Op de markt zal La Fura dels Baus, gekend voor zijn ongewoon, interactief en spectaculair theater, een geheel nieuwe show opvoeren.