Vanaf de eigen voordeur te voet naar Compostela wandelen is op zich al zeer bijzonder. Uitzonderlijk wordt het, als er in plaats van te wandelen, gerend gaat worden. De reden waarom Johan Swinnen, kankeronderzoeker aan de K.U. Leuven, vanaf 21 augustus 2017 zich deze uitdaging heeft opgelegd is dan ook allesbehalve alledaags.

‘Dankbaarheid’ zo luidt de verklaring. Dankbaarheid omdat diens zoon Pieter, het 5 jaar na de initiële kankerdiagnose nog steeds wel stelt. Daar komt dan nog bij dat Johan met zijn tocht via sponsoring ook geld wil inzamelen voor het Leuvens kankerinstituut, het LKI.

 

Johan zal in zijn rugzak de geschreven boodschappen meenemen van zijn sponsors

Wandelen, en bij uitbreiding rennen, is ‘bidden met je voeten’ kon ik in het verleden meermaals horen en lezen. Ik weet niet of Johan gelovig is, en dat doet er voor mij ook niet toe, maar ik herken wel de religieuze dimensie van zijn onderneming. Religie gaat namelijk over verlangen. Verlangen dat ontstaat als we voelen dat de grenzen van het mogelijke verder reiken dan die aan het werkelijke. Misschien is er ook wel een beetje een vorm van protest mee gemoeid. Protest tegen die vreselijke ziekte waar iedereen direct of indirect al mee te maken kreeg (of, helaas, zal krijgen). Het is lopen tegen niets (of nog té weinig) doen, je met je medestanders verbinden. Om de wereld te veranderen moet je in beweging komen, want gewoon blijven zitten is geen optie!

 

in actie en niet stil blijven zitten om de kanker te bedwingen

Enkele praktische verwijzingen:

Het blog en dagboek van Johan Swinnen is hier te vinden. 

Als je wil sponsoren kan dit via deze link

Zijn interview in het Laatste Nieuws over zijn geplande tocht lees je hier