Warenhuisketen El Corte Inglés is onlangs met de Cabilde van de Kathedraal van SantIago overeengekomen om te gaan samenwerken. Doel van deze samenwerking is de promotie van de Camino de Santiago intensifiëren en zo de traditionele waarden van de Jacobswegen verder verspreiden. Hiertoe  gaat de keten onder andere de officiële Credencial van de kathedraal verkopen in ruim 60 van haar vestigingen in plaatsen aan de Camino. De pelgrim kan hier ook terecht voor informatie, advies én voor een stempel.

 

Straks kan de pelgrim voor zijn Credencial ook terecht in één van de 60 vestigingen van dit warenhuis: een goede ontwikkeling?

 

De ambitie van El Corte reikt bovendien verder. Het organiseren van culturele activiteiten, lezingen, tentoonstellingen en conferenties, allemaal gerelateerd aan het caminogebeuren, zitten in de planning. Men kan zich afvragen in hoeverre de – ongetwijfeld – onderliggende commerciële intenties van de warenhuisketen te verenigen zijn met de waarden van de Camino.

Commercie en de Camino onderhouden al sinds de middeleeuwen een noodzakelijke, maar tevens kwetsbare relatie. Dat, in dit geval, de Cabilde van de kathedraal zich hiervoor leent, is op zijn zachts uitgedrukt ‘uiterst opmerkelijk’!

 

De officiële Credencial: straks een commercieel produkt?

Juan Carlos Pérez, één van ’s werelds meest gerespecteerde woordvoerders op het vlak van de ‘mundo jacobeo’ is hier niet gelukkig mee. Deze voorzitter van de ‘Asociasión de Amigos del camino de Santiago de Astorga y comarca’ zegt desgevraagd in de Spaanse krant El Mundo (28-04-2017) deze ontwikkeling te betreuren. Hij ziet noch het nut, noch de noodzaak in van deze demarche. Sterker nog, deze stap is volgens hem een boodschap aan de talrijke Jacobsverenigingen als zouden die hun werk niet goed gedaan hebben.