Meerdere Spaanse kranten, waaronder ook de gezaghebbende kwaliteitskrant El País, maakten op 7 februari jl. melding van een controverse, ontstaan over een schilderij met de afbeelding van de H. Jacobus.

 

Controverse over een schilderij

De Spaanse schilder Antonio Ximenez, volgens insiders een alom gewaardeerd kunstenaar, schonk een aantal jaren geleden een schilderij van de H. Jacobus aan zijn geboortedorp Membrilla, een plaatsje van ca. 7.000 inwoners in de provincie Ciudad Real.

De schilder die bekend staat voor zijn vrolijke en kleurrijke surrealistische werken voelt zich nu geschoffeerd, omdat de kerkgemeenschap van het plaatsje besloten heeft om het schilderij te verwijderen.

 

Het kerkje van het Spaanse Membrilla is voor even nationaal nieuws .

Ximenez, die thans in Miami woont, ontdekte de verwijdering toen hij de kerk in zijn geboortedorp bezocht. Hij verbaast zich erover dat er nu pas deining over het schilderij is ontstaan, want bij de overhandiging was men heel gelukkig met zijn werk. Bovendien wist men bij het verstrekken van de opdracht dat hij geen middeleeuwse taferelen schilderde en men derhalve een ‘eigentijdse’ schilderstijl mocht verwachten.

 

Het gecontesteerde schilderij van Ximenez: ‘eigentijds’ of ‘sexy’ ?

Dat de H. Jacobus er in zijn blauwe tuniek met ontbloot bovenbeen en twee onbedekte knieën te ‘sexy’ zou uitzien, kan er bij Ximenez niet in. Overigens ontkent de kerkelijke overheid dat dát de reden voor verwijdering is. Men heeft gewoon besloten om de inrichting van de kerk te wijzigen met als gevolg dat er geen plaats meer is voor het 2,5 m bij 2,5 m grote schilderij van de thans 86-jarige schilder.