“Wat je thuislaat is mooi meegenomen”, is een veel gehoorde oneliner op voorlichtingsbijeenkomsten voor pelgrims of in gesprekken tussen pelgrims onderling, bijvoorbeeld als zij het over hun aanstaande tocht hebben.

Men kan zich afvragen hoe het komt dat, terwijl nagenoeg iedereen zich bewust is van de neiging om te veel mee te nemen, menig pelgrim zich toch hieraan bezondigt. Vooral pelgrims die voor de eerste keer ´op stap´ gaan, lopen het  risico om te veel spullen mee te nemen. Spullen ‘voor het geval dat…’.

Er zijn op het internet voldoende websites te vinden die dit topic aan de orde stellen. Vooral blogs van ervaren wandelaars kunnen heel nuttig zijn. Bedenk ook dat algemene adviezen en regels hun beperkingen hebben. In jouw concrete situatie kan het toch weer net even anders zijn. Daarom, besteed voldoende aandacht aan de keuze van je rugzak én aan wat er in moet. Het is een essentieel onderdeel van de voorbereiding van je tocht! Bedenk dat een goede rugzak, zonder overgewicht en op de juiste manier beladen veel ellende kan voorkomen. Niet alleen je schouders krijgen het zwaar te verduren, ook je heupen, benen en voeten (blaren!) kunnen te lijden krijgen van een voor jou ongeschikte of overbeladen rugzak.

Zonder naar volledigheid te streven hieronder alvast een paar vuistregels.

 

Kies een rugzak die jou goed zit. Dat begint met de keuze van de maat van het frame dat aangepast moet zijn aan jouw (rug)lengte. Tegenwoordig zijn er rugzakken met instelbare ruglengte en binnenframe; naar mijn mening een niet te onderschatten optie die een meerprijs meer dan waard is. Als je weinig ‘rugzakervaring’ hebt, laat je helpen bij het instellen en het aanpassen van je rugzak aan jouw lichaamsbouw. Weet dat de grootste last NIET door je schouders, maar door je heupen moet gedragen worden.

 

1. deze rugzak beschikt over een instelbare ruglengte; 2. de heupflappen moeten net boven de heup zitten; 3. het grootste gewicht komt op de heupen terecht

Het ideale gewicht van je rugzak? Hierover bestaan uiteenlopende opvattingen, meestal in termen van een percentage van je lichaamsgewicht. Ook al lijkt een totaalgewicht van je rugzak dat schommelt rond de 15% van je eigen lichaamsgewicht redelijk, toch moet je in een aantal ‘oefenwandelingen’ zelf zien uit te vinden wat voor jou het ideale gewicht is.

Wat moet/mag wel/niet mee? Wacht niet tot het laatste moment met het maken van je keuze omtrent wat wel en niet meegaat. Vraag je steeds af of je een bepaald item echt nodig hebt en maak keuzes. Het is niet onverstandig om een bepaald gewicht voorop te stellen en dat als maximale bovengrens te hanteren (i.p.v. te zien waarop je uitkomt). Bedenk ook dat een extra investering in het soort materiaal je heel wat gewicht én ruimte helpt besparen. Bijvoorbeeld: een donzen slaapzak is nogal duur in de aankoop, maar licht in gewicht en heel compact in te pakken.

 

Hier alvast een voorbeeld van wat er zoal in de rugzak zou moeten bij een meerdaagse (wandel)tocht.

 

Hoe je rugzak inpakken? Ik hou ervan om ook in mijn rugzak enige ordening aan te brengen en te houden. Daarvoor gebruik in drie nylon strapsacks in verschillende kleuren die elk een bepaald type kleding bevatten. Bijvoorbeeld: ondergoed, sokken en T-shirts steeds in dezelfde kleur zak. Dit systeem helpt bij het in- en uitpakken, staat me toe iets gemakkelijk terug te vinden en bespaart me ruimte omdat je met de strapsacks de inhoud een stuk compacter kunt maken.

Let er ook op dat het zwaartepunt van de rugzak zich dichtbij het lichaam bevindt, indien mogelijk op schouderhoogte. Zo bevindt zich dit altijd boven het lichaamszwaartepunt en trekt de rugzak tijdens het dragen niet naar achteren.

Grotere rugzakken vanaf ongeveer 30 liter kun je daarom best als volgt inpakken::

– Slaapzak, donzen kleding en andere lichte voorwerpen in het onderste compartiment. Middelzware zaken zoals kleding hier bovenop aan de buitenzijde. Zware uitrusting zoals proviand en dikke jas meer naar boven op schouderhoogte, zo dicht mogelijk tegen de rug aan.

– Kleinere items kunnen in de bovenklep worden bewaard en zijn zo snel bereikbaar. Om te voorkomen dat je ergens aan blijft hangen en om het oppervlak voor wind en regen zo klein mogelijk te houden, moet de rugzak altijd zo compact mogelijk worden gehouden en moet er zo min mogelijk buiten aan de rugzak worden bevestigd. Let altijd, en met name ook bij zijvakken, op een goede gewichtsverdeling.

 

Kijk hier hoe een rugzak ‘verstandig’ bepakt kan worden.