In de vorige post kwamen 5 alternatieven voor de Camino de Santiago aan bod. Vandaag completeren we de reeks met nog eens 4 pelgrimages. Wie weet, misschien zit er eentje tussen waarvan je nu al kunt beginnen te dromen ….

 

De Croagh Patrick is een 764 meter hoge berg waar de heilige Patrick (patroonheilige van Ierland) in 441 gedurende 40 dagen vastte. Iedere laatste zondag van de maand juli (Reek Sunday) gaan vele gelovigen vanuit Murrisk Abbey over een afstand van 7 km op blote voeten naar de top van deze berg. Ook op andere tijdstippen trekt deze plaats vele pelgrims aan. Zij bezoeken er de kapel en genieten van het schitterend uitzicht, tenminste, bij helder weer. De laatste 7 km naar de top maken deel uit van het goed gemarkeerde 61 km lange afstandspad, het Croagh Patrick Heritage Trail in County Mayo dat in Balla begint en in Murrisk Abbey eindigt. Deze lange afstandswandeling wordt meestal uitgespreid over 3 dagen.

 

Het 7 km lange pad is voor de een beetje geoefende wandelaar in 3 à 4 uur te doen.

Niet voor de hand liggend, minder bekend en niet voor de ongeoefende wandelaar is het Mormon Pioneer National Historic Trail. Deze wandeling volgt de route die 70.000 mormomen tussen 1846 en 1869 aflegden om te ontkomen aan religieuze vervolging. De route begint bij Nauvoo Temple in Illinois en eindigt ruim 2.000 km en 5 staten verder in Salt Lake City in de staat Utah. Schitterende vergezichten en landschappen zijn je deel terwijl je Iowa, Nebraska, Wyoming en Utah doorkruist.

Vanuit Nauvoo werd een groot aantal mormonen door de Amerikaanse overheid verdreven. Aanleiding was vooral dat de mormonen in de beginperiode het heilig, meervoudig huwelijk praktiseerden.

Misschien wel het meest tot de verbeelding sprekend is het Abram Pad, de route die aartsvader Abraham aflegde en nu vooral beoogt een culturele route te zijn waar plaats is voor gastvrijheid en menselijke ontmoeting en die moet inspireren tot menselijke waardigheid. Abraham doorkruiste een groot deel van het huidige Midden-Oosten en Turkije, waaronder plaatsen als Urfa in Turkije (zijn geboorteplaats), Petra in Jordanië, Bethlehem in Israël en Damascus en Aleppo in Syrië. Het zal duidelijk zijn dat het Syrische deel momenteel om veiligheidsredenen niet tot de mogelijkheden behoort.

 

Van dit pad wordt gezegd dat het symbool staat voor hoop en een plek is waar vooral plaats is voor gastvrijheid en menselijke ontmoeting…. anno 2018 moeilijk te geloven!

 

The Canterbury Tales is een van de oudste Engelse geschriften, een beroemd verhaal over een stel pelgrims (te voet uiteraard) onderweg van Londen naar Canterbury, naar het graf van St Thomas Beckett. Het pad dat ze volgden heet ‘The Pilgrims Way’ . Dat pad komt niet alleen van Londen, maar loopt door heel Zuid Engeland. Bijna zeker is het een oude Keltische weg, ook gebruikt door de Romeinen. Beginpunten zijn Stonehenge, het indrukwekkende Keltische heiligdom, of Winchester, de niet minder indrukwekkende stad van Koning Arthur en de Ronde Tafel, of Farnham, een beginpunt van de North Downs way. De meest voor de hand liggende route om vandaag de dag vanuit die omgeving naar Canterbury te lopen is de North Downs Way, een uitstekend gemarkeerd, typisch Engels wandelpad.

 

De route begint in het graafschap Surrey en eindigt aan de kust van het graafschap Kent. De route komt veelal door licht heuvelachtige gebieden, namelijk de Surrey Hills en de Kent Downs, mooie beschermde natuur -en plattelandsgebieden, of beter gezegd Areas of Outstanding Natural Beauty (AONB’s).