Ik weet het, het is ‘hot’ om lijstjes aan te leggen van ‘de beste….’, ‘de grootste….’, ‘de mooiste….’ en ga zo maar door.
Ik hou niet zo van die lijstjes, want doorgaans zijn het niet meer dan populariteitspolls die een (statistisch) ‘gemiddelde’ smaak representeren en, voor je het weet worden ze als absolute waarheid voorgesteld. Toch wil ik me, uitzonderlijk, hiertoe laten verleiden in het geval van ’s werelds mooiste pelgrimsroutes. Reden hiervoor is dat vele van die routes minder bekend zijn en tot nader order geldt nog altijd dat ‘onbekend leidt tot onbemind’. Mooi meegenomen hierbij is dat dit lijstje aspirant pelgrims op ideeën kan brengen in hun streven om de overvolle caminos naar Santiago te ontlopen.
Een lijstje dus ter inspiratie en ter kennismaking! Omdat je maar 1 plek tegelijkertijd kunt noemen is er noodzakelijkerwijs een volgorde. Géén hiërarchische volgorde, gewoon een volgorde.
Dat bij die mooiste pelgrimsroutes de St. Jacobsroutes naar Santiago de Compostela behoren staat buiten kijf. Ik ga hier en nu geen voorkeur uitspreken voor één bepaalde route naar het graf van de H. Jacobus de Meerdere.
Niet vlakbij de deur, maar ook weer niet totaal onbereikbaar is de Kumano Kodo route in Japan. De Kumano Kodo route is niet één enkele route, maar een reeks van wandelpaden door bossen, langs tempels en watervallen van variabele lengte en moeilijkheidsgraad. In elk geval wil de traditie dat het pad dat je loopt op zijn minst voert naar de heiligdommen Kumano Hongu Taisha, Kumano Haytama Taisha en Kumano Nachi Taisha.
Veel dichter bij huis is er de Via Francigena, een historische route die al in de Middeleeuwen Canterburry met Rome verbond en de havens in Apulië. Deze ruim 2000 km lange route doet hierbij vier landen aan: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië.
Wie het wat exotischer wil, kan naar Adam’s Peak in Sri Lanka. Een universeel pelgrimsoord, want zowel moslims, als boeddhisten, christenen en hindoes wandelen naar de top van deze 2243 meter hoge berg waar, op de top, een grote voetafdruk te zien is. Volgens de moslims en de christenen behoort deze afdruk toe aan Adam, terwijl de boeddhisten aannemen dat Boeddha er de afdruk zette en hindoes dan weer beweren dat Shiva de voetafdruk hier achterliet.
Ook voor pelgrims met verschillende religieuze achtergronden is de Mount Kailash in Tibet een mogelijke bestemming. Hindoes, boeddhisten, jaïnisten én aanhangers van de Tibetaanse religie Bön kunnen een wandeling van ca. 52 km maken die rondom de berg voert. De pelgrims zijn ervan overtuigd dat deze tocht hen voorspoed zal brengen.

Hindoes en boeddhisten lopen de 52 km rondom de berg in de richting van de klok. Zij komen hierbij de Jaïnisten en de volgelingen van Bön tegen, want zij lopen dezelfde afstand rondom de berg tegen de klok in. Iemand in goede conditie kan de tocht in één dag doen.
Het Lourdes van Griekenland bevindt zich op het Cycladische eiland Tinos. Daar staat de Panagía Evangelístria kerk waar, volgens vele gelovigen, miraculeuze genezingen plaatsvinden. Op hun knieën gaan de meeste pelgrims naar de op 800 m hoog gelegen kerk met daarin het Maria-icoon, een laat Byzantijns kunstwerk, waarvan men zegt dat dit een door piraten verwoeste 10e eeuwse kerk heeft overleefd. Aan dit icoon wordt een genezende kracht toegeschreven. De kerk, die zich op de vindplaats van het icoon bevindt, heeft een prachtig interieur en is omwille hiervan én haar prachtige ligging een bezoek waard.

Het icoon, de Heilige Maagd Maria voostellend, werd hier in 1822 gevonden. Een non vernam in een visioen dat de icoon zich hier bevond.
(wordt vervolgd)
Comments are closed.