Sommige pelgrims hebben zo hun redenen om een camino te stappen in de winter. Het is dan veel minder druk op de camino’s, er is meer rust en mogelijkheid tot introspectie, er is de schoonheid en ongereptheid van de winterse natuur, de uitdaging is een stuk groter, ….

 

In de winter zijn de albergues minder druk, maar er zijn er ook beduidend minder open. Dat geldt vooral voor de private albergues.

Voor zij die het erop ‘wagen’ volgen hier een vijftal aanbevelingen:

1. Vergewis je ervan óf, en zo ja welke albergues open zijn in je dagelijks geplande aankomstplaats. Hou er rekening mee dat ’s winters minder (private) albergues open zijn en het is niet evident om enkele kilometers meer te moeten stappen omdat er in je aankomstplaats geen albergues open zijn. Een goede voorbereiding is dus zeker nodig.

 

2. Je kleding moet voorzien zijn op lage temperaturen. Je rugzak zal in de winter dus wat zwaarder zijn in verband met de noodzakelijke aangepaste kleding, maar voorkom overgewicht. Het zogn. multiple-layer- principe (beter meerdere dunne lagen dan bijv. 2 dikke lagen) geldt óók in de winter. Kies voor thermisch ondergoed, vergeet je handschoenen niet en een pet en sjaal zijn meer dan welkom. Ook je slaapzak mag voorzien zijn op lagere temperaturen, maar overdrijf niet, want je slaapt binnen.

 

3. Waterdicht schoeisel is een must! Test dit van de voren uit en weet dat ze langer dan 1 dag aan het vocht moeten kunnen weerstaan. Overweeg gamaschen (gaiters) zodat sneeuw niet van bovenaf in je schoenen dringt en je onderbenen droog blijven. Aarzel niet je schoeisel te vervangen wanneer het toch niet meer waterdicht blijkt te zijn.

 

 

4. Denk aan je veiligheid zeker als je alleen op stap gaat. Het is later licht en vroeger donker. Extra maatregelen om voor het verkeer goed zichtbaar te zijn is geen overbodige luxe. Er zijn goede reflectoren. Een mobiele telefoon kan levensreddend zijn in noodsituaties. Voorzie een extra batterij of powerbank, want bij lage temperaturen zijn batterijen sneller leeg!

 

5. Als je twijfels hebt over de condities van het pad, kies voor de verkeersweg! Informeer vóór je dagelijks vertrek naar de wegcondities en de weersvoorspelling. Sommige trajecten zijn bij voorbaat uitgesloten in de winter, bijvoorbeeld op de camino Francés is de Napoleonroute (over de Col Lepoeder van St. Jean naar Roncevalles) tussen 1 november en 31 maart gesloten! Alternatief hiervoor is de zogn. Valcarlosroute (via het dal). Nog op de Camino Francés is O Cebreiro een lastige passage in de winter. Overweeg de alternatieve route, via de zogn. Camino de Invierno.

 

Buen camino.