De Camino de Santiago is meer dan een weg, een wandeling, een stap- of fietstocht. Noch de start, noch de aankomst zijn belangrijk, maar de ervaring dat je etappe per etappe, stap voor stap  je eigen weg creëert. Elke etappe verschilt van de vorige, van de volgende, door zijn landschappen, door de mensen die je onderweg ontmoet, door de mee- en tegenvallers die je te verwerken krijgt….

 

De waarden van de camino.

Zo bezien is elke camino voor iedereen weer anders, een persoonlijke ervaring waar men zelf invulling aan geeft. Een en ander zo voortreffelijk verwoord in het inmiddels iconische gedicht van de Spaanse dichter Julian Machado (* 26-07-1875, †22-02-1939).

 

“Wandelaar, er is geen weg, de weg maak je zelf door hem te gaan.” (Klik hier voor de volledige Spaanse tekst én vertaling)

Tijdens de terugkomdagen van het Vlaams Compostelagenootschap vertellen pelgrims over ‘hun’ camino en al zijn de ervaringen nog zó verschillend, er zijn ook overeenkomsten. Met name overeenkomsten die een laagje dieper gaan. In eerdere van mijn posts heb ik al verwezen naar het initiatief van de Spaanse websites Correos en iPeregrinos, die in een bevraging onder pelgrims gepeild hebben naar wat zij de ‘waarden’ van de camino vonden. Op de laatste terugkomdag in Oud-Heverlee (25-11-2017) hebben we de aanwezige pelgrims deze waarden ‘voorgelegd’ middels een fotomontage met beelden van pelgrims, door pelgrims. Herken jij je in deze waarden?