Na achtereenvolgens de kracht, de vrede, de ontvankelijkheid, de solidariteit en de duurzaamheid, is de centrale waarde voor de maand juli de DIVERSITEIT. De culturele diversiteit wel te verstaan.
Als je de camino voor even wil beschouwen als een kleine samenleving op zich, hetgeen het naar mijn aanvoelen in menig opzicht ook zo is, dan mag zij als voorbeeld dienen voor een geslaagde multiculturele samenleving.
Het pelgrimsbureau in Santiago laat in haar statistieken van 2016 zien dat er in dat jaar pelgrims uit niet minder dan 146 (!) landen in Santiago toekwamen en dat vanuit alle werelddelen. Welke verscheidenheid aan culturen en dus verscheidenheid aan normen en waarden! Maar tegelijkertijd blijkbaar ook voldoende overeenkomsten in normen en waarden, want nergens is de acceptatie, de bereidheid tot elkaar helpen en de solidariteit zo groot als op de Jacobsweg. De camino als model voor de multiculturele samenleving!
Zou dat voor pelgrims alleen maar gelden als ze onderweg zijn of zou die acceptatie van andere culturen ook nog aanwezig zijn eens weer terug in de eigen vertrouwde biotoop? Ik mag het hopen! Gaat de inspirerende ‘Grande Dame’ uit Duitsland toch nog bevestigd worden in haar ‘Wir-schaffen-das-policy’? Ik hoop het! Even leek het erop dat Merkel zou afgestraft worden voor zo veel moed en solidariteit, totdat zij onlangs Europa opnieuw tot de orde riep om de vluchtelingencrisis een halt toe te roepen en ons aanmoedigde om uit de eigen ivoren toren te komen. Wat een voorbeeld!
Pelgrim zijn houdt volgens mij óók de opdracht in om je te engageren voor een betere wereld, hoe gering die bijdrage ook moge zijn. Zeg nu zelf, de camino als oefentuin voor een brede multiculturele samenleving. Schaffen wir das?
Comments are closed.