Camino Vasco del Interior / Camino del túnel de San Adrián

(of te wel: de Camino van Marina en Pepe)

Enkele jaren geleden maakten we voor het eerst echt kennis met (Frans) Baskenland tijdens de ca. laatste 100 km van de Via Podiensis. Toen al waren we erg gecharmeerd van de vriendelijkheid en gastvrijheid van de Basken, de typische architectuur en het landschap.

De voor ons niet te verstane Baskische taal (of Euskera), die geen enkele gelijkenis vertoont met overige gangbare Europese talen, nemen we op de koop toe. In Frans Baskenland spreekt men naast het Euskera ook Frans en in Spanje waren alle Basken die we ontmoetten, bereid om ons in het Spaans te woord te staan.

 

De grens tussen Hendaye (Frankrijk) en Irún (Spanje) ligt in het midden van de rivier La Bidassoa. Precies midden op de ‘Pont Saint -Jacques’ . die de rio La Bidassoa overspant, staat de eerste gele pijl: startpunt van zowel de Camino del Norte als de Camino Vasco del Interior.

De Camino Vasco del Interior wordt soms ook, ten onrechte overigens, de Vía de Bayona genoemd. Wél begrijpelijk, want een flink deel van de Via de Bayona valt samen met de camino Vasco del Interior, namelijk het traject Irún – Estavillo (zie kaart hieronder). Wel een correcte alternatieve benaming is de Camino del túnel de San Adrián, zo genoemd omdat de etappe van Zegama naar Salvatierra deze natuurlijk ontstane tunnel, enkel toegankelijk voor wandelaars, aandoet.

 

De Camino Vasco del Interior begint in Irún en eindigt op de Camino Francés in Santo Domingo de la Calzada. De Vía de Bayona begint in Bayonne en eindigt op de Camino Francés in Burgos.

 

De Camino Vasco is de kortste route vanuit Frankrijk naar Santiago. Belangrijker echter is dat het een fantastisch mooie route is, die door de prachtige natuur van het Baskische binnenland loopt. Het is een uitstekend alternatief voor pelgrims die een deel van de overdrukke Camino Francés willen vermijden. Op de hele route die we eind april / begin mei stapten, hebben we welgeteld twee (!) pelgrims ontmoet: Marina tijdens de 3e etappe en Pepe tijdens de laatste etappe. Reden voor ons om onder elkaar te spreken over ‘de Camino van Marina en Pepe’.

 

De totale afstand bedraagt ca. 200 km. De route is goed te doen in 9 à 10 dagen. Wij hebben er 12 dagen over gedaan. We wilden namelijk zowel het schitterende Baskische dorpje Hondaribbia, als de stad van de gastronomie, San Sebastián, bezoeken. Via een kleine omweg konden we beide plaatsen in onze route opnemen.

 

De moeilijkheidsgraad van de camino Vasco valt mee en, op een 2-tal etappes na, loopt het overgrote deel van de route weg van de drukke verkeersweg over onverharde paden en rurale wegen met een minimum aan verkeer. Er zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden, deels albergues, deels hostals of casas rurales.

Klik op de pijl LINKS op deze pagina om naar het verslag van de VOLGENDE dag te gaan.