Afgelopen vrijdag 12 oktober was professor Johan Swinnen in Genk te beluisteren over zijn ‘ lange tocht’. Voor Johan heeft ‘lange tocht’ minstens 2 betekenissen. In de eerste plaats zijn tocht in pakweg 32 dagen en ruim 2.400 km lopend vanuit ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven naar Compostela in de zomer van 2017, maar ook, en vooral over zijn tocht in de strijd tegen kanker. “Jaarlijks worden er in België alleen al ruim 60.000 nieuwe gevallen van kanker gediagnosticeerd” liet professor Swinnen zijn gehoor verstaan. “Wij mogen niet opgeven met onderzoeken voordat we het veel te hoge sterftecijfer (30.000 per jaar) substantieel teruggedrongen hebben”.  Met deze boodschap ‘toert’ Johan Swinnen sinds de zomer van 2017 met zijn lezingen over zijn lange tochten. Zonder enig persoonlijk winstoogmerk, maar mét het doel geld in te zamelen voor het Leuvens Kankerinstituut waarvan Johan ondervoorzitter is.

Ook op de sociale media zien wij steeds vaker berichten verschijnen van pelgrims die hun tocht naar Compostela koppelen aan fondswerving. De camino en crowdfunding: een nieuwe loot aan de stam die pelgrimeren heet.

 

Wel heel bijzonder is het initiatief van 10 Spanjaarden uit de Riojastreek die vandaag om middernacht starten om in estafettevorm de 770 km, die Roncesvalles van de kathedraal in Santiago scheiden, in vier dagen te overbruggen. Gedurende 82 uren, ononderbroken, zullen zij elkaar afwisselen in hun run naar Santiago, hetgeen betekent dat er dag en nacht gelopen wordt! Aankomst verwacht om 08.00 uur a.s. donderdag in Santiago.

Met deze actie, ‘Zancadas contra el Cáncer, (vrijvertaald: ‘Stappen tegen de kanker’) willen de initiatiefnemers twee doelen bereiken: 1. Nog meer dan tot nog toe het geval is de ziekte kanker onder de aandacht brengen en mensen bewust maken van de verwoestende impact die deze ziekte heeft op mens en samenleving. 2. Fondsen verzamelen om het onderzoek tegen kanker een extra financiële boost te geven.

 

Eén gezamenlijk doel, een avontuur voor de goede zaak: de strijd tegen kanker!!!

Opnieuw een initiatief dat naadloos past binnen de waarden die pelgrims aan de camino toeschrijven. Solidariteit met onze medemens die door het lot van deze vreselijke ziekte getroffen wordt.