Vanaf vandaag in première en gratis te zien via o.a. You Tube. Spaans gesproken met Spaanse en Engelse ondertiteling.

Eén van de bedoelingen van ons project was de buitenwereld laten zien waar personen met een handicap en mobiele beperking dagelijks tegenaan lopen. Om dit aan te tonen besloten we 800 km van de Camino Francés af te leggen op de klassieke route, zonder gebruik te maken van een alternatief langs de verkeersweg.

Zo konden we onze onderneming delen met de duizenden pelgrims die we onderweg ontmoetten.`

Aldus verwoordt Oliver Luis het plan dat hij opvatte om samen met zijn broer Juan, die sinds zijn geboorte overgeleverd is aan zijn rolstoel vanwege een cerebrale paralyse, naar Santiago te stappen. Op 13 september 2016 startten zij in Roncesvalles om een kleine 6 weken later, op 22 oktober, in Santiago onthaald te worden als ware helden. Ondertussen hadden de beide broers en hun moeder, die in haar kleine bestelwagen haar zoons volgde en ondersteunde, de hulp en vooral de sympathie mogen ervaren van zovele pelgrims onderweg.

“We wilden aantonen dat vooral ´mentale grenzen´ onze grootste vijanden zijn bij het bedenken en uitvoeren van plannen waarmee we richting proberen te geven aan ons leven. We begonnen er met zijn drieën aan, maar al heel snel groeiden we uit tot één grote familie en ervaarden eens te meer dat de enige grenzen die er zijn, de grenzen zijn die we onszelf opleggen.”

 

Oliver (L) en Juan Luis (R): “onze grootste vijanden zijn niet de werkelijke obstakels, maar de gedachten die we hierover hebben in onze hoofden.”

Over deze tocht postte ik al in februari 2017 een korte video. Vandaag, 4 maart, gaat de 70 minuten durende documentaire ‘Camino zonder grenzen’ in première. Joan Planas, die voor de regie tekende, zal deze blikverruimende documentaire in de komende maanden presenteren op tal van kleine en grotere nationale en internationale filmfestivals. Beide broers zijn van plan om bij elke presentatie aanwezig te zijn. Hiermee begint ‘Camino zonder grenzen’ aan een nieuwe etappe.

Ervan overtuigd dat hun boodschap de moeite waard is en er geen hindernis mag zijn om de documentaire te zien, hebben zij besloten de documentaire gratis aan te bieden op de sociale media.

 

De documentaire laat de protagonisten uitvoerig aan het woord. Van de tocht zelf zien we hoofdzakelijk een verslag van de moeilijkste etappe van de Camino Francés, nl. de etappe naar O Cebreiro, het ‘dak’ van de Camino Francés.