De inclusieve samenleving, het is helaas nog niet voor morgen. Nochtans, er zijn steeds meer tekenen o.a. vanuit de politiek, het onderwijs, etc., die erop wijzen dat het menens is met de integratie van personen met een handicap in onze samenleving. Het kan en moet nog veel beter. Mogelijk levert het initiatief hieronder beschreven, een beetje inspiratie op.

Vorig jaar september namen twee Spaanse broers hun broer met een handicap onder de arm, soms letterlijk, om de Camino Francés, ruim 800 km, te doen. Het is hartverwarmend te zien hoe elk van hen, soms nog gesteund door enthousiaste derden, met volle teugen genieten van hun onderneming, ongeacht de hindernissen waarmee ze geconfronteerd worden.

De puurheid, de vanzelfsprekendheid, de uitdaging en de wilskracht van elk van hen maakte me stil en zorgde voor een flinke brok in mijn keel ….

De gekozen begeleidende muziek, “I did it my way”, een smartlap van jewelste, maakt hier echter de boodschap alleen maar krachtiger. Ga een 5-tal minuten zitten om onderstaande video te bekijken die de drie broers zelf omschrijven als “een verslag van een avontuur dat, zonder het te aanvankelijk te beseffen, onze levens voor altijd heeft veranderd” . Ze noemden het, m.i. zeer toepasselijk, ‘Camino zonder grenzen’.

Oordeel zelf.