In 2017 verwacht men op de camino Lebaniego (van San Vicente de Barquara naar het klooster van Santo Toribio)  meer pelgrimsvolk dan voorgaande jaren. Het jaar 2017 is voor deze camino dan ook een zogenaamd Jubeljaar, waarin het klooster gedurende het hele jaar haar Puerta del Perdón (Poort van de vergeving) zal openstellen. E.e.a. naar analogie met de opening van de Puerta del Perdón in Santiago de Compostela tijdens het heilig jaar.

 

Voor de kathedraal van Santander laat een tijdklok weten dat we, op het moment van deze foto-opname (20-11-2016) nog welgeteld 174 dagen, 18 uren, 52 minuten en 36 seconden verwijderd zijn van het begin van het ‘Año Jubilar Lebaniego’. Er is sprake van een Lebaniego-jubeljaar als 16 april, de naamdag van Santo Toribio, op een zondag valt. Omdat 16 april 2017 1ste Paasdag is, begint het jubeljaar een week later.

Op de voor deze gelegenheid volledig vernieuwde website van de Cantabrische dienst voor toerisme, vindt de pelgrim nagenoeg alle info die er nodig is om deze camino te wandelen. Ook onderstaande video is van dezelfde dienst voor toerisme en geeft alvast een goede impressie van deze tocht.