Reeds in 2015 gingen er binnen het ‘Fraternidad Internacional del Camino de Santiago’ stemmen op om de afstanden, nodig voor het verkrijgen van een compostela, uit te breiden. In plaats van de 100 km te voet en 200 km per fiets, kwamen er voorstellen om de afstanden uit te breiden naar respectievelijk 300 km voor de stappers en 500 km voor de fietsers.  

Voor de wandelaars op de Camino Francés zou dan niet langer Sarria het vertrekpunt zijn, maar León (310 km). Op de noordelijke route, op de Camino del Norte dus, valt Baamonde als startplaats uit de boot ten voordele van Avilés (327 km) en voor de Camino Primitvo is er geen andere optie meer dan Oviedo (321 km).

 

voorstel uitbreiding afstand stappers om compostela te bekomen (bron: La Voz de Galicia d.d. 17-12-2015)

De keuze voor de uitbreiding naar 300 km is volgens het Fraternidad niet willekeurig. Een historische verantwoording wordt gevonden in het feit dat de toenmalige koning van Asturië, koning Alfonso II el Casto (760 – 842), als eerste pelgrim een voettocht ondernam om het graf van de apostel in Santiago te bezoeken. Hij deed dat vanuit Oviedo over een afstand van ca. 320 km naar Santiago, langs een pad dat thans aangeduid wordt met de ‘Camino Primitivo’. Daarnaast vindt het Fraternidad dat een pelgrimstocht van voldoende duur en omvang moet zijn om aan spiritualiteit toe te komen. Tenslotte is er ook de praktische reden om de afstand uit te breiden, namelijk het reduceren van de ‘overbevolking’ tijdens de zomermaanden op het traject Sarria – Santiago (= 100 km). Al deze argumenten echter konden het Cabilde van de kathedraal van Santiago (voorlopig) niet overtuigen en anno 2017 is er nog steeds geen concreet voorstel tot uitbreiding van de afstanden in zicht.

 

eerste compostelas ‘behaald’ op de Camino Inglés vanuit A Coruña (bron: La Voz de Galicia d.d. 27-03-2017 )

Integendeel zelfs, dit jaar in de maand maart, werden de eerste compostelas uitgereikt aan 2 peregrinos die vanuit A Coruña (91 km !) vertrokken. Is de 100-km grens dan niet langer ‘heilig’? Toch wel. Pelgrims die vanuit A Coruña vertrekken moeten bij aankomst in Santiago kunnen aantonen dat zijn de ontbrekende kilometers elders als pelgrimstocht te voet hebben afgelegd.