Onlangs heeft de Spaanse overheid besloten ook deze winter de oostelijke variant op de camino Francés, vertrekkende vanuit St. Jean-Pied-de-Port via Hunto, Orisson en col de Lepoeder naar Roncesvalles, te sluiten vanaf 1 november a.s. tot 31 maart 2019. Pelgrims die in St. Jean hun camino beginnen of daar passeren moeten in die periode kiezen voor de westelijke variant om de Pyreneeën over te steken. Deze route, ook bekend als de ‘Valcarlosroute’ loopt via col de Ibañeta naar Roncesvalles.

 

Het alternatief is wellicht iets minder aantrekkelijk, ook al omdat een belangrijk deel via de verkeersweg loopt, maar wel aanzienlijk veiliger!

De Spaanse overheid zal op allerlei manieren pelgrims informeren over dit besluit. Uiteraard zal dit ook ter plekke gesignaleerd worden. Of deze waarschuwingen zullen volstaan om roekeloze pelgrims ervan te weerhouden toch via Lepoeder te gaan, moet nog blijken. In de afgelopen jaren is herhaaldelijk gebleken dat sommige pelgrims dit verbod naast zich neerlegden en enkelen onder hen door de plaatselijke reddingsdiensten moesten geëvacueerd worden omdat zij verdwaald, onderkoeld en in levensgevaar verkeerden. In één enkel geval heeft een pelgrim het negeren van dit verbod met zijn leven moeten bekopen.

 

De reddingsdiensten van Navarra hebben vorig jaar nog fors geïnvesteerd in de aanschaf van speciale voertuigen die in noodgeval slachtoffers kunnen evacueren. Geen reden om het er toch maar op te wagen!

Nochtans is het niet moeilijk te begrijpen dat een passage in de Pyreneeën, gelegen op ruim 1.400 meter hoogte in wintertijd zeer risicovol is. Sneeuw en sneeuwstormen, mist, wind en kou maken van de oostelijke oversteek in wintertijd een gevaarlijke onderneming. De kans op verdwalen als gevolg van gebrek aan wegmarkering door intense sneeuwval en onderkoeling zijn de grootste risico’s in dit onherbergzame gebied waar, eens refuge Orisson gepasseerd (na 8 km), alle tekenen van de bewoonde wereld afwezig zijn.

 

Deze en andere borden maken de pelgrim erop attent dat de route van november t/m maart gesloten is.

Pelgrims die betrapt worden op overtreding van dit verbod kunnen een fikse boete verwachten en wanneer er hulp ingeschakeld dient te worden van de plaatselijke ‘bomberos’, dan wacht de pelgrim een forse rekening.

Ook een gewaarschuwd pelgrim telt voor twee!