De stijgende populariteit van de Camino de Santiago vertaalt zich niet alleen in het alsmaar groeiende aantal pelgrims dat naar Santiago pelgrimeert, maar blijkbaar ook in een toenemend aantal caminofilms. De laatste ent aan de caminofilm-boom is ‘Camino, een feature-length selfie’, een 90 minuten durende documentaire van de Utrechtse mediaman Martin de Vries.

 

        a feature-length selfie ….

Martin de Vries (ooit ‘de montagerechterhand’ van Koot & De Bie) besluit om zonder noemenswaardige voorbereiding de Camino te gaan lopen: van Le Puy-en-Velay in midden-Frankrijk naar Santiago de Compostella, een tocht van 1600 kilometer in bijna zeventig dagen. Gewapend met een iPhone en een GoPro filmt hij zichzelf, zijn voeten, zijn schaduw, het pad, de velden en de bossen en probeert te achterhalen waarom hij dit avontuur is aangegaan.

Zere voeten en momenten van vertwijfeling, maar ook kleine wonderen en groeiende kracht. Stug voortstappend op zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostella in het noordwesten van Spanje filmt Martin de Vries zichzelf, in de hoop in het leven weer wat vaste grond te vinden. Een zelfportret in twee miljoen stappen.

 

“Alles in me zei me dat ik het moest doen.”

Medewandelaars en overnachtingsplekken komen slechts sporadisch in beeld. Als hij al lopende de camera op zichzelf richt, mijmert De Vries betrekkelijk nuchter over ongemakken en euforische momenten, over het prachtige ochtendlicht en het geluid van de vogels, over twijfels en groeiend vertrouwen. Hij leert ‘in het moment’ te zijn en onderzoekt gaandeweg steeds openhartiger zijn beweegredenen en zijn demonen. Een onopgesmukt verslag in het verslavende ritme van de tocht dat die ervaring voelbaar maakt. Een zelfportret in twee miljoen stappen.

 

enkel met behulp van een iPhone en een Gopro-camera

De film ging onlangs in wereldpremière op het 48ste International Film Festival Rotterdam dat plaatsvond van 23 januari tot en met 3 februari 2019. In juni zal de film in de bioscopen te zien zijn.