Afreizen naar Gernika.

Na de Camino Francès (2x), de Camino Portugués en de weg van Le Puy, wil ik dit jaar de kustroute gaan wandelen. Weinig volk en veel natuurschoon, dat is wat ik las en hoorde over deze route. De keuze voor Gernika als startplaats had twee redenen. Door privé-omstandigheden enerzijds had ik rond deze periode niet meer dan 30 dagen ter beschikking om te wandelen en moest ik mijn terugreis plannen vóór begin juli. Vertrekken vanuit Irún paste niet binnen dit tijdschema.

Anderzijds oefent Guernica (Gernika in het Baskisch), de historische hoofdstad van de heerlijkheid Biskaje, een zekere aantrekkingskracht op me uit.  Hier kwam de Algemene Vergadering van de provincie samen en legden de heren van Biskaje (later de koningen van Spanje) de eed af onder een eeuwenoude eik, de Eik van Guernica. Na een onderbreking van een aantal jaren komt sinds 1979 de Algemene Vergadering hier weer samen. Verder heeft Guernica altijd een grote symbolische waarde voor de Basken gehad. Om de Basken, die in de Spaanse Burgeroorlog aan de zijde van de republikeinen streden, op de knieën te dwingen werd de historische binnenstad op 26 april 1937 door de Duitse Luftwaffe platgebombardeerd. Deze gebeurtenis werd afgebeeld door Pablo Picasso op zijn beroemde schilderij Guernica.

“De dood en de weerzinwekkendheid van onze vijanden hebben de monotone kleur van de nacht.” (Paul Eluard)

Vanuit Charleroi ben je met Ryan Air  in amper 2 uurtjes in Biarritz, vanwaar je een directe busverbinding hebt naar Hendaye. Vanuit Hendaye verzorgt de Baskische spoorweg, Euskotren, spotgoedkope treinverbindingen in Baskenland. Met een overstap in San Sebastián (Baskisch: Donostia) en Lemona (Baskisch: Lemoa), doe je er vanuit Hendaye ruim 3 uur over (exclusief wachttijd bij overstap) om in Gernika te geraken.

In het stationnetje van Hendaye is slechts één spoor van/naar Hendaye. Het Euskotrenstation ligt vlak naast het grote SNCF station van Hendaye

Euskotren staat voor een efficiënt, uitgebreid en goedkoop vervoersmiddel in Spaans Baskenland

Bij een tussenstop in San Sebastián kon ik niet weerstaan aan deze heerlijk ogende en even smakelijke pinchos.

In de gemeentelijke albergue had ik een bed gereserveerd om te voorkomen dat ik laat in de avond nog op zoek zou moeten naar een slaapplaats.

Mijn eerste overnachting op de Camino del Norte in de gemeentelijke albergue van Gernika.

Klik op de pijl LINKS op deze pagina om naar het verslag van de VOLGENDE dag te gaan.