Bezorgdheid en commotie alom vanwege de regeringen van de Spaanse comunidades Aragón en Navarra. Reden hiervoor is de eenzijdige beslissing van de Franse regering om binnenkort een tweetal jonge wijfjesberen vrij te laten in de westelijke Pyreneeën, in het grensgebied met de Spaanse provincies Aragón en Navarra, provincies waar jaarlijks talrijke pelgrims passeren op weg naar Santiago de Compostela.

 

De witte ovaal op de kaart geeft het gebied aan waar de beren in vrijheid worden gesteld.

De Franse regering moet in eigen land al sinds maart van dit jaar afrekenen met heftig protest vanwege de Franse boeren in die regio. Zij vrezen voor hun vee, met name voor hun kuddes schapen. Nochtans blijkt 80% van de bevolking de Franse overheid te volgen in haar poging om het ‘natuurlijk herstel’ van de lokale fauna te realiseren. De betrokken minister hoopt dat de twee jonge wijfjesberen zich zullen gaan vervoegen met de enige twee overgebleven mannetjesberen in de regio en zo de kans op uitbreiding te vergroten.

 

De wijfjesberen moeten de 2 overgebleven eenzame mannetjesberen vervoegen om uitsterven van de soort te voorkomen.

De Spaanse overheden van hun kant kanten zich fel tegen deze beslissing. Zij hebben in een protestbrief laten weten geen begrip te kunnen opbrengen voor deze unilaterale beslissing. Zij zijn van mening dat het leefgebied te klein is voor deze populatie en wijzen erop dat het gebied doorkruist wordt door pelgrims die hun camino starten op de Col du Somport (Camino Aragones), maar ook door pelgrims die vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port via de Puerto de Ibañeta doorsteken naar Roncesvalles.

 

Tot 250 kg zwaar en tot 2 meter hoog staand op hun achterpoten, dat zijn de afmetingen van de volwassen exemplaren. Straks op de Santiagoweg?

Even afwachten of de soep zo heet gegeten wordt als ze opgediend wordt.