Vorige  week gonsde het op de caminofora (weer eens) over die vervelende beestjes, de bedwantsen of wandluizen. Dit keer was een albergue in Puenta de la Reina aan de beurt. Wellicht herinneren sommigen zich Arnaut Hauben die voor de VRT enkele jaren geleden met de camera in aanslag op pad naar Santiago trok en daar dagelijks tijdens de uitzending van ‘Man bijt  hond: weg naar Compostela’ kond van deed. Ook hij werd op zekere dag slachtoffer van bedwantsen en was zo ongerust (en onbekend met het fenomeen?) dat hij een ziekenhuis opzocht.

 

Wat ziet ze er zo toch vervaarlijk uit de Cimex lectularius of te wel de bedwants (Photograph: Getty Images)

Zelf heb ik gedurende mijn 6 jaar camino-ervaring geen last gehad van deze beestjes. Wel ontmoette ik pelgrims die daar kort voor onze ontmoeting mee te maken hadden en trof ik 2 keer een albergue aan die tijdelijk gesloten was omdat de verdelgingsprocedure nog aan de gang was.

 

Dit is al heel wat minder vervaarlijk. Ca. 5 mm is de volwassen wants, met soms een exemplaar tot 8 mm.

De aanwezigheid van bedwantsen verwijst niet persé naar slechte hygiënische omstandigheden. Ze kunnen bovendien overal voorkomen. Niet alleen albergues lopen risico, ook hostals en hotels kunnen ermee te maken krijgen. En, ook al kun je je als pelgrim niet voor 100% hiertegen wapenen, toch is het goed om het risico te beperken door een aantal voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

 

Controleer je slaapplek (vooral het hoofdeinde van het bed) op eventuele aanwezigheid van bedwantsen. Er moet een alarmbelletje gaan rinkelen als:

  • je donkere vlekjes (dit zijn de uitwerpselen van een bedwants) aantreft op, of in de omgeving van je slaapplaats;
  • je bruin/rode vlekken op de lakens of de matrassen ziet (veroorzaakt door geplette bedwantsen, bloedvlekjes of opgedroogd bloed);
  • kleine witte stippen (dit kan wijzen op eitjes van de bedwants, deze zijn zeer klein, ca. 1 mm groot) aantreft op of in de omgeving van je slaapplaats;hun karakteristieke geur (zoete amandelgeur) bespeurt als ze in grote aantallen aanwezig zijn in een ruimte.

Bescherm je bagage door:

  • nooit je rugzak vrij, d.w.z. zonder bescherming, op de grond te plaatsen;
  • liefst bij binnenkomst in de albergue/hostal/etc. je rugzak in een plastic zak te plaatsen en daarin te laten tot je vertrekt; je spullen kun je nemen terwijl je rugzak in de plastic zak blijft;
  • je rugzak nooit óp het bed te plaatsen om eventuele verspreiding te voorkomen.

Gebruik een eigen slaaplaken.

Gebruik géén bestrijdingsmiddelen, meestal zijn ze niet krachtig genoeg of krijg je alle aanwezige bedwantsen toch niet te pakken; daarbij verhoog je de kans op resistent worden van deze onaangename diertjes.

 

In de regel is geen behandeling nodig. Bij personen die een forse allergische reactie vertonen is het wél raadzaam om een arts te raadplegen (Photograph: Getty) .

Als je onverhoopt tóch slachtoffer bent geworden van beten door bedwantsen, hetgeen je zal merken aan de jeukende, rode plekken, heeft behandelen doorgaans weinig zin. De jeukende plekken verdwijnen na een tijdje meestal vanzelf. Eventueel kun je de pijnlijke plekken spoelen met warm water. Als de letsels uitgebreid zijn en de jeuk ernstig is, kan worden overwogen om een steroïdencrème te gebruiken, of eventueel een oraal antihistaminicum. Bespreek dit eerst met een arts.

Verder is het van belang de verdere verspreiding te stoppen, hetgeen op de camino geen evidentie is. Alles wat kan gewassen worden op 60 graden moet de wasmachine in, want de wantsen kunnen niet overleven bij deze temperatuur. Voor spullen die niet kunnen gewassen worden is een verblijf van enkele dagen in de diepvriezer ook een efficiënte bestrijdingswijze, maar niet vanzelfsprekend als je onderweg bent op de camino. Dan rest je enkel een visuele inspectie van deze spullen en deze grondig schoon te maken. In de daarop volgende dagen blijft waakzaamheid geboden.

Brrr, ik krijg er nu al een beetje jeuk van!

 

Enkele links met nuttig info:

www.gezondheidenmilieu.be/nl/subthemas/bedwants-267.html
www.huidinfo.nl/bedwants.html
www.cdc.gov/nceh/ehs/publications/bed_bugs_cdc-epa_statement.htm
www.cdc.gov/nceh/ehs/Topics/bedbugs.htmù
http://www2.epa.gov/bedbugs/bed-bug-information-clearinghouse