9 juni 2012: van Agés naar Burgos

Zaterdag. Twee weken van huis. Geen sprake van langer uitslapen zoals ik dat op zaterdag gewoon ben, geen verse broodjes en beleg, lang aan de ontbijttafel zitten, de weekendkrant met bijlagen lezen en langzaam op gang komen.

Integendeel. Ook vandaag weer om 6 uur eruit, snel wat opfrissen, een haastig ontbijt en op weg.

Klinkt daarin wat heimwee door? Ik denk het wel. Er zijn wel regelmatig contacten met het thuisfront, maar de feitelijke aanwezigheid van mijn familie is nog wat anders. Ik mis ze.

IMG_1577-BorderMaker

Zo maar een landschap.

Sinds Logroño is het al weer een 5-tal dagen geleden dat de Camino de drukke, bewoonde wereld aandeed. Geen prettige hernieuwde kennismaking was dat. Net zoals de etappe naar Logroño, liepen ook vandaag de laatste 10 kilometer door het voorstedelijk gebied van Burgos. Indrustrieterrein, eentonige woonwijken en tenslotte drukke winkelstraten. De caminosfeer was daar ver weg.

afschuwelijk: 10 km asfalt en beton voor Burgos

Nochtans was het eerste deel van de wandeling van vandaag zeker de moeite waard. Na 3 kilometer kwamen we in Atapuerca, in Spanje bekend omwille van de préhistorische opgravingen die aantoonden dat er een miljoen jaar geleden al sprake was van menselijk leven in Europa. De twee volgende dorpjes waren we al gepasseerd voor je hun naam goed en wel uitgesproken had.

Stenencircels.

Omstreeks half twee arriveerden we in de gemeentelijke herberg van Burgos, een mooi gerenoveerde albergue.

IMG_1592-BorderMaker

Kathedraal van Burgos

In de namiddag het centrum van Burgos verkend. Uiteraard de kathedraal bezocht. Toevallig vond daar een trouwplechtigheid plaats. Bij het verlaten van de kerk werd het prille paar door familie en vrienden toegejuicht: rijst, bloemblaadjes en harde knallen. Verder was er in de stad weinig te beleven. Alles was ’s middags al dicht vanwege een plaatselijke feestdag. Onze Nederlandse medewandelaars gebruikten de namiddag om een café te zoeken waar ze later op de avond naar de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Denemarken kunnen kijken. Dat was niet eenvoudig, want Spanje is momenteel vooral geïnteresseerd in tennis.

Na Burgos wacht ons een nieuwe en andere streek. Weinig bergen, groene valleien of glooiende vlaktes. Het ‘gevecht’ met de hoogvlakte van Castilië gaat beginnen.