9 juni 2015: van Ribadasella naar La Isla.

Gisterenavond heb ik te veel wijn en te veel bier gedronken. De aanleiding hiervoor was een gezellige en onderhoudende avond met een Duitse pelgrim met wie ik de kamer deelde. Het grootste deel van de tijd gingen de gesprekken over zijn tijd in Oost-Duitsland voor ‘ die Wende’. Ik wilde natuurlijk weten in hoeverre het leven in Oost-Duitsland onder het DDR-regime leefbaar was. Het was een boeiend verhaal waarin mijn gesprekspartner me duidelijk maakte dat je, ook in vrijheidsbeperkende omstandigheden de keuze hebt om hiertegen te ageren, bijvoorbeeld door te vluchten of er het beste van proberen te maken. Dat laatste was wat hij en zijn gezin gedaan hebben. Een mooie les in het omgaan met (een beetje) ongelukkig zijn.

Het strand van San Marino ligt aan een mooie boulevard. Een perfecte start voor de wandeling van vandaag.

De wandeling van vandaag behoorde tot de mooiste tot nog toe. Bij het verlaten van Ribadasella moest er nog 3 km gewandeld worden langs het strand van San Marino. Vervolgens ging de route in een mooie klim naar San Esteban de Leces, een plaatsje met enkel een kerkje en een albergue. Daarna volgde Vega, een ongerept kustdorpje waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Via een wirwar van straatjes kom je bij het strand. Hier geen bars, restaurantjes of kitcherige winkeltjes. Gewoon een ongerept strand, met aanpalende weiden en grazende koeien.

Af en toe langs een lieftallig strand …

IMG_8117-BorderMaker

dan weer langs een ruige kust ….

of met de oceaan op de achtergrond …

genietend van al dat moois vandaag!

Vanaf hier loopt ook de camino real tot in de aankomstplaats La Isla. In de plaatselijke albergue is het vandaag ‘volle bak’. Waar komen de pelgrims opeens vandaan? Na 16.00 uur werden de arriverende pelgrims doorgestuurd omdat alle 25 bedden, die het tot albergue omgevormde schooltje telt, toen al bezet waren. Voor het eerst heb ik vanavond zelf wat eten klaargemaakt samen met de Berlijner die hier ook toekwam. Op dinsdag blijken namelijk de twee restaurantjes hier gesloten te zijn.

El Camino Real: een eeuwenoude route die Asturië met Léon verbond.

IMG_8121-BorderMaker

Het charmante kerkje van La Isla.

Morgen gaat de wandeling naar Villaciosa. Dat is twee kilometer voor het punt op de route waar de pelgrim moet kiezen tussen verder gaan op de kustroute of afbuigen naar Oviedo, om vervolgens na twee verbindingsetappes aan de Camino Primitivo te beginnen.