Een enkele keer wil ik op dit blog aandacht besteden aan een pas verschenen boek. Nu ja, onlangs verschenen…

Nog maar recentelijk kreeg ik de Nederlandse vertaling van het in 2018 verschenen boek Pelgrimage. de mooiste pelgrimsroutes in Europa’, van de Engelse auteur Derry Brabbs onder ogen. Ik werd overdonderd door de vele schitterende foto’s  in het boek dat daardoor misschien ook minder een leesboek is, maar met zijn forse afmetingen en 2 kg aan gewicht niet misstaat op de ‘koffietafel’. Mijn passie voor fotografie heeft hierin zeker meegespeeld.

 

.Je legt het boek op tafel en laat iedereen erin bladeren. En dat doe je zelf ook regelmatig. De foto’s van de plaatsen, de landschappen, de oeroude gebouwen, de betoverende uitzichten en luchten nemen je direct in beslag.

Verwacht dus geen boek dat veel aandacht besteedt aan motieven en beleving van vroegere en hedendaagse pelgrims. We komen immers weinig te weten over wat hen bezielt om op weg te gaan, wat hen raakt onderweg en hoe dat hun leven beïnvloedt, verrijkt en misschien zelfs verandert. De informatie blijft beperkt tot dat wat we in de doorsnee toeristische gids te weten komen over de plaatsen onderweg.

Wél is overduidelijk dat Brabbs in de eerste plaats fotograaf is: zijn foto’s zijn prachtig en de aandachtige beschouwer kan er zeker iets van de spiritualiteit van de pelgrims door op het spoor komen.

Enkele jaren geleden toonde hij ons al een staaltje van zijn kunnen met De wegen naar Santiago . Met ‘Pelgrimage’ heeft hij nu een mooi vervolg aan dat standaardwerk gebreid. Brabbs koos de in zijn ogen tien mooiste pelgrimsroutes van Europa en legde die op de gevoelige plaat vast. De meeste van deze wandelingen zijn behoorlijk pittig, maar leveren gegarandeerd fotografische hoogstandjes op. Er zijn klassiekers bij zoals de Via Francigena van Canterbury/Calais naar Rome (688 km), maar ook minder bekende, nieuwere routes zoals de St. Cuthbert’s Way van Melrose Abbey naar Holy Island (99 km). De mooiste passage? Een heel moeilijke keuze, al zal Rocamadour in Centraal-Frankrijk ongetwijfeld bij velen in de top-drie staan. En voor de rest kan je je alleen maar afvragen hoe de middeleeuwse pelgrims deze woeste schoonheid hebben ervaren. En overleefd…

 

Eén van de pluspunten van dit boek is dat het ook aan minder bekende routes aandacht schenkt en de lezer op minder platgetreden paden wil lokken.

Voor zij die al plannen hebben om op pelgrimstocht te vertrekken is dit een boek om alvast uren in weg te dromen. Voor zij die nog twijfelen is dit boek misschien wat hen over de schreef trekt.

Qua praktische informatie is Pelgrimage wat spaarzaam maar achteraan is wel een lijst met relevante sites opgenomen waar alle praktische informatie wél beschikbaar is. Deze kolos geeft gegarandeerd uren kijk- en leesplezier en je kan er alvast je armspieren met trainen (nu nog die beenspieren). Een mooie (lees-)tocht gewenst !

 

Pelgrimage. de mooiste pelgrimsroutes in Europa | Derry Brabbs | Uitgeverij Kok | Hardback | 256 blz | ISBN 9789043529273

Prijs: € 39,90