Het heilig jaar 2021 werpt zijn schaduwen nu al vooruit. Net zoals in het laatste heilig jaar (2010) mag er het nakend heilig jaar wederom een spectaculaire groei worden verwacht van het aantal pelgrims dat op weg zal gaan naar Santiago de Compostela.

Zo zijn er bijvoorbeeld plannen om bijkomende trajecten uit te zetten over de laatste 100 tot 200 km om alzo de overvolle paden op de Camino Francés enigermate te ontlasten. Daarover meer in een latere post.

 

Straks een vertrouwd beeld op de Camino Francés?

Een andere ‘nieuwigheid’ is de inrichting van een nieuwe busverbinding van de zgn. Xacobús, een lijn die Santiago de Compostela gaat verbinden met de aeropuerto, O Pedrouzo, Arca, Palas de Rei, Portomarín, Sarria, Triacastela en O Cebreiro. Op die manier kunnen pelgrims vanuit Santiago gemakkelijk hun startplaats bereiken. Verwacht wordt immers dat juist het traject van de laatste 100 tot 150 km zich aan een forse toenemende belangstelling mag verwachten. Het vertrekpunt van deze bussen is het busstation van Santiago (estación de autobuses).

De Xunta van Galicië, die dit plan sterk gestimuleerd heeft, motiveert haar actie vanuit toeristische en economische motieven.

 

De definitieve haltes liggen nog niet (allemaal) vast, evenmin als de uurtabel.

Ondertussen voelt de overheid van het plaatsje Melide zich zwaar tekort gedaan. Het kan toch niet dat er in Melide geen busstop is voorzien, zo fulmineert de burgemeester Dalia Garcia Couso. Hoe dan ook, het laatste woord hierover is nog niet gezegd. Evenmin is op dit moment de rijtijdentabel al bekend.