Vandaag hebben we lekker lang uitgeslapen en van een heerlijk ontbijt genoten in het Hospederia. Het moet gezegd, de kamers zijn spartaans ingericht, maar zowel het ontbijt als het souper waren beide dagen voortreffelijk. Komt daarbij de schitterende entourage van dit 16e eeuwse klooster dat op amper 100 meter van de kathedraal ligt.

Hospederia San Martin Pinario

In feite was vandaag onze ‘reservedag’, dat wil zeggen dat we enige ruimte ingebouwd hadden voor het geval dat het wandelen niet voldoende zou opschieten of dat we door pech vertraging zouden oplopen. Die reservedag blijkt nu, gelukkig, niet nodig te zijn.

Het feit dat de terugreis al bij ons vertrek vastlag, levert toch een zekere druk op. Je ‘moet’ voor die datum arriveren. Met een meer open tijdsplanning is het toch wat comfortabeler.

Santiago is naar mijn mening niet direct een stad die bruist en waar van alles te beleven is. Eenmaal buiten de grenzen van het oude centrum – en dat ben je vlug – valt er niet zo veel meer te beleven. Bovendien is het oude centrum erg toeristisch georiënteerd: vele souvenirswinkeltjes en volop drank- en eetgelegenheden. In de voormiddag brachten we opnieuw een bezoek aan de kathedraal. De grote drukte is er dan nog niet en zo kregen we de gelegenheid om in alle rust de kerk te bezichtigen. Je houdt van het barokke interieur of je vindt het overdreven opgesmukt, ja zelfs kitscherig. Smaken verschillen nu eenmaal. Minder verschil van mening bestaat er over het meesterwerk van bouwmeester en beeldhouwer Maestro Mateo ’s Portico de la Gloria. Dit Gloriaportaal aan de westzijde van de kathedraal, werd al in de 12e eeuw gebeeldhouwd en brengt een aantal bijbelse taferelen tot leven. Tot de verbeelding spreekt de middenkolom met de Boom van Jesse, waar tot 2007 miljoenen pelgrims bij aankomst hun vingers tussen de wortels van de boom plaatsten, ten teken van dankbaarheid voor de behouden aankomst.

middenkolom van Portico de la Gloria

Het marmer is in de loop der eeuwen door de ontelbare aanrakingen zwaar geërodeerd, hetgeen in 2007 voor de kerkautoriteiten aanleiding was de erosie een halt toe te roepen door een hek te plaatsen voor deze middenzuil.

Detail middelzuil: erosie door miljoenen handen.

Later op de dag hebben we nog even de sfeer gaan proeven in Hostal Reios Catolicos, een schitterend verblijf aan de Plaza do Obradoiro dat vanaf de 15e eeuw onderkomen bood aan aankomende pelgrims en nu behoort tot de keten van Parador hotels. Het onderkomen heeft nog veel originele elementen zoals gewelfde plafonds, stenen bogen en wandtapijten. Echter, niet voor onze beurs.

Hostal Reis Catolicos

Ook de gebouwen van de oorspronkelijke 15e eeuwse universiteit van Santiago de Compostela zijn vanuit architectonisch oogpunt gezien de moeite waard. Je kunt er vrij rondwandelen en er de sfeer opsnuiven van één van de oudste universiteiten van Spanje, oorspronkelijk bedoeld als theologische faculteit. De officiële voertaal is Galicisch.

Universidad de Santiago de Compostela

Toen we in de vooravond terugkeerden naar ons verblijf besloten we, om tijd te besparen, via de kathedraal te lopen. Om maar te zeggen dat we door het toeval toen vaststelden dat de botafumeiro aan de koord hing. Zou het dan toch…  Eén van de aanwezige ordehandhavers bevestigde dat na de avondmis van 19:30 uur het wierookvat zou zwaaien. Deze kans lieten we niet liggen en inderdaad, aan het eind van de misviering werd het 1,60 meter hoge vat door acht mannen in typische kledij in werking gesteld. Nadat de houtskool ontstoken was kon de wierook zijn werk doen. Op spectaculaire wijze slingert de botafumeiro van links naar rechts door de ruime dwarsbeuk. Zijn hoogste punt bereikt hij vlak onder het plafondgewelf, naar schatting zo ’n twintig meter hoog. Eén slingerboog bedraagt 65 meter! Dat het slingeren van het vat vooral een toeristische attractie is blijkt uit het aanhoudend klikken van fototoestellen in combinatie met flitslicht. Ja, ook ik heb eraan meegedaan.

de botafumeira in werking

85 kg….

In de loop van de namiddag hebben we onze tickets geregeld voor de terugkeer naar Porto vanwaar we een dag later naar Brussel vliegen. Elke dag vertrekt er vanuit Santiago een bus naar Lissabon met als enige stopplaatsen Vigo, Porto luchthaven, Porto centrum en Lissabon. In ongeveer 3,5 uur ben je in het centrum van Porto. Je moet er niet aan denken dat je over deze afstand 11 dagen gewandeld hebt….