Is het echt nodig om (in enige mate) Spaans te kennen om de camino te stappen in Spanje? Een veel gehoorde vraag op diverse caminofora. 

Neen, noodzakelijk is het zeker niet en pelgrims onder elkaar spreken veelal Engels of Duits. Maar, enige beheersing van de Spaanse taal kan de camino-ervaring wel verrijken. Denk aan de communicatie met de plaatselijke bevolking en het contact met de Spaanse pelgrim die vaak geen andere taal spreekt. Bovendien zal basiskennis van het Spaans, zeker wanneer die is afgestemd op het stappen van de camino, mogelijk positieve invloed hebben op je gevoel van zekerheid en onafhankelijkheid.

 

 

In de ‘Ultreia’ van september plaatste onze zustervereniging, het Nederlands Genootschap van Sint Jacob onderstaand bericht:

 

Camino-Spaans online.
María Vázquez groeide op in Santiago de Compostela en keek gefascineerd naar de vele pelgrims die haar stad in kwamen lopen en fietsen. Toen ze opgroeide en docent Spaanse taal werd, zag ze de mogelijkheid om haar jeugdfascinatie met haar werk te combineren. Ze startte de website Camino Spanish, waarop ze taallessen aanbiedt die speciaal zijn toegepast op de noden en wensen van pelgrims op de Camino.
Vóór ze haar cursus opzette, sprak María met pelgrims uit verschillende landen om te achterhalen waar buitenlandse pelgrims behoefte aan hebben. Dit combineerde ze met haar lokale kennis van de streek. De taallessen die María aanbiedt, zijn privé en online, volledig aan te passen aan de wensen van de student. Belangstellenden die zich voor het einde van de maand september opgeven, kunnen gebruik maken van prijsacties.
Meer informatie vindt u op haar website en Facebookpagina.

 

Misschien het overwegen waard en wie weet, eens de smaak te pakken, wil je misschien je nog verder bekwamen in deze echt niet moeilijke wereldtaal. 

Oh ja, op genoemde website krijg je de mogelijkheid om een 20 minuten durende les gratis uit te proberen.

Le deseo mucho éxito.