Behalve concrete vragen over specifieke camino’s krijg ik af en toe ook de vraag of er ‘een goeie film’  bestaat over de pelgrimage naar Santiago. Daarom dit keer een post met een selectie van Santiagofilms. De genres verschillen nogal: van contemplatief/introspectief, via autobiografisch/documentair naar romantisch en als toemaatje, wat we in de volksmond noemen, een tekenfilm. Elke film belicht een ander aspect. De volgorde is zeker geen ranking.

 

  1. Looking For Infinity: El Camino (2017)

 Tot voor kort was deze film in zijn geheel gratis online te bekijken. Thans moeten we tevreden zijn met de trailer. Via deze link kun je na betaling van £ 9,99 de film streamen. Kopen van de film op DVD kan voor £ 12,99. (Nederlandse ondertiteling)

 

In deze ca. 60 minuten durende film / documentaire ‘Looking for Infinity: El Camino’, laat regisseur Leaman ons op een geheel eigen wijze ‘meekijken’ naar wat zich in de hoofden van een aantal pelgrims op weg naar Santiago, afspeelt. Veel introspectie, soms rauw en onverfijnd, maar altijd authentiek. Zoals zo velen willen deze pelgrims ontsnappen aan de hectiek van alledag en een antwoord vinden op de ‘tijdloze’ vraag naar wat er in het leven werkelijk toe doet.

John Brierley: “De essentie van de camino“, Mike Hardy: “Leaman ’s aanpak plaatst de toeschouwer pal achter de lens terwijl we naar deze pelgrims kijken”, Leya Skryver: “De kern van deze introspectieve film is dat we pas-op-de-plaats moeten maken en onze manier van bezig zijn onder de loep gaan nemen.

Regie: Aaron Leaman

Duur: 60 minuten

 

  1. I’ll Push You (2016)

 Via deze link is de film op DVD te koop (£ 20.00) . Streamen kost £ 12,92. (Nederlandse ondertiteling)

 

“Ik zal je duwen, dag na dag, gedurende 800 km langs de noordelijke route naar Santiago”. De voltrekking van deze belofte van Patrick Gray aan zijn half verlamde vriend Justin Skeesuck, zie daar de synopsis van deze documentaire die enig appèl op de traanklieren van de toeschouwer niet schuwt, maar nergens de indruk wekt dat het daar ook om te doen is. We zien niet alleen een moedige onderneming van twee vrienden voor het leven over bergen, door dalen, over rotspaden en eenzame vlakten. Het is ook een eerlijke inkijk op de strijd die Justin dagelijks voert tegen de neurologische ziekte die hem talrijke beperkingen oplegt. Kortom, een beklijvend verhaal over vriendschap, hoop, opoffering en doorzettingsvermogen.

In het licht van de ‘caminowaarden’ ook een staaltje van integratie van anders validen op de Jacobsweg.

Regie: Chris Karcher, Terry Parish

Duur: 100 minuten

 

 

3 “Compostelle, le Chemin de la Vie” (2016)

 

Bekijk de trailer. Film is op DVD te koop.

 

De Compostelabedevaart is een ervaring die ieder jaar meer en meer pelgrims trekt. De regisseur volgde 3 jaar lang een aantal pelgrims over de Saint-Jacques de Compostelle. De beleving van de tocht is voor iedereen verschillend en biedt nieuwe inzichten. Ongeacht leeftijd, sociale achtergrond, religieuze overtuiging, iedereen gaat over zijn eigen grenzen heen en wordt geconfronteerd met zichzelf. Iedere etappe wordt een nieuw, een ander ritme opgelegd en worden nieuwe inzichten geboren. Door het repetitieve contact met de natuur, de elementen en andere pelgrims wordt ieder individu op de eigen krachten en tekortkomingen gewezen. Compostelle is een inspirerende film, die je meeneemt op een spirituele tocht, de religieuze dogma’s voorbij.

Regie: Freddy Mouchard

Duur: 96 minuten

 

  1. The Way (2010)

Klik hierboven voor de gehele film. Engels gesproken. Voor Nederlands koop DVD met ondertiteling.

 

Natuurlijk mag ‘The Way’ niet in het rijtje ontbreken. Vraag een Amerikaan op weg naar Santiago hoe hij weet heeft gekregen van het bestaan van de camino en 9 kansen op 10 zal hij naar deze geromantiseerde fim van Emilio Estevez verwijzen.

Als de in de USA wonende Daniel (Emilio Estevez) besluit om alles achter zich te laten en de camino te gaan wandelen loopt het al snel verkeerd. Tijdens de eerste etappe vanuit St. Jean over de Pyreneeën verdwaalt Daniel en komt om. Onmiddellijk besluit zijn vader (Martin Sheen) naar Spanje af te reizen en al snel besluit hij de camino van zijn zoon af te maken, terwijl hij de as van zijn gecremeerde zoon meedraagt. Hij hoopt gedurende zijn tocht meer inzicht te verwerven in wat zijn zoon, met wie hij een nogal getroubleerde relatie had, bezighield en dreef. Dat lukt maar ten dele. Tot zijn eigen verbazing stelt hij aan het einde vast dat hij wél heel wat geleerd heeft over zichzelf.

Regie: Emilio Estevez

Duur: 123 minuten

 

  1. O Apostolo (The Apostle) (2012)

Bekijk de trailer. Te koop op DVD met Nederlandse ondertiteling.

 

Tenlotte een stop-motionfilm die niet echt óver de camino gaat, maar waarin de camino als achtergrond fungeert. Ik heb hem (als laatste) in het rijtje opgenomen omdat niet alles even ernstig moet zijn én omdat deze kwaliteitsfilm (in zijn genre) een bredere bekendheid verdient. Beoordeel zelf na het bekijken van de trailer of je je uitgenodigd voelt.

Ramón is ontsnapt uit de gevangenis en op weg naar een bergdorpje waar een schat begraven ligt. De weg daarnaar voert over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en daarom vermomt hij zich als pelgrim. In het dorpje lijkt alles verlaten op een paar oudere mensen na. Als hij bij één van hen overnacht merkt hij dat er een eeuwenlange vloek rust op het dorpje, de Santa Compaña. De ouderlingen van het dorpje zijn telkens op zoek naar nieuwe mensen om een nachtelijke processie van dode zielen te leiden en de pelgrims die gestaag langskomen vormen een weerloze prooi. En zo begint voor Ramon een heftig avontuur om te ontsnappen aan de vloek en levend uit het dorpje te geraken…

Prachtig vormgegeven stop-motionsprookje. De gebruikte poppen werden ontworpen door het Nederlandse Pedri Animation (Nijntje).

Regie: Fernando Cortizo

Duur: 72 minuten