5 en 6 juli 2013: naar en in Le Puy-en-Velay.

Het is ongeveer 850 km rijden van Zutendaal naar Le Puy-en-Velay. Daar hebben we toch bijna 12 uur over gedaan. Vrijdag 5 juli kreeg van de Franse wegpolitie code oranje. Als Nederlander ben je daar misschien heel even blij mee, maar onderweg merk je al snel dat ‘code oranje’ betekent dat er intens verkeer is met stilstaand en langzaamrijdend verkeer.

Grand séminaire Saint Georges is ons onderkomen voor vandaag en morgen. Een ‘passende’ omgeving om ons op de start voor te bereiden. Tegen een redelijke prijs krijg je er een uitstekende accomodatie aangeboden en bovendien biedt men de mogelijkheid om de auto hier voor 2 euro per dag op een afgesloten parkeerterrein achter te laten, ook tijdens de wandeling.

Binnentuin van het grand séminaire St. Georges

De verbondenheid van Le Puy, een door vulkanen ingesloten bisschopsstadje, met de Via Podiënsis is alom tegenwoordig in het stads- en straatbeeld. Als één van de oudste Franse bedevaartplaatsen mag Le Puy jaarlijks rekenen op tienduizenden pelgrims, hetzij als dagbezoeker, hetzij als pelgrim die van hieruit vertrekt op weg naar Santiago de Compostela. De bijzondere positie van de stad wordt versterkt door de aanwezigheid van een aanzienlijk cultureel erfgoed. Zo is er in de eerste plaats de Cathédrale Notre-Dame du Puy, die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. In de kathedraal tref je de bekende  Zwarte Madonna aan en kun je een12e eeuwse kloostergang bezoeken.

De kathedraal van Le Puy van waaruit de pelgrims vertrekken via de Via Podiensis.

zwarte madonna

Ook vind je er het hoge standbeeld van Notre-Dame-de-France, de patrones van de stad, hoog neergezet op de Rocher Corneille en de Chapelle Saint Michel d’Aiguilhe (82 m hoog). Verder verleidt Le Puy-en-Velay haar bezoekers met haar beschermde oude huizen en architectuur, die een eeuwenoude knowhow uitstralen en getuigen van kennis, vakmanschap en geduld van de bouwers, maar ook van eenvoud en beschouwing. Deze kenmerken worden ook gereflecteerd in het ‘handgemaakte kantwerk’ dat je hier veelvuldig tegenkomt.

standbeeld Notre-Dame-de-France

rue de Tables

Tijdens onze verkenning van het stadje kregen we alvast een voorproefje van het klimwerk dat ons te wachten staat. Zo is de klim naar de Notre-Dame-de-France behoorlijk inspannend. Indrukwekkend is de steile rue de Tables, die via meer dan honderd treden midden in de buik in de kathedraal uitmondt (achteraan is er geen uitgang!). Hier haalden we onze eerste stempel. Vanuit de kathedraal, langs deze trap, zijn in de afgelopen 10 eeuwen honderd duizenden pelgrims ons voorgegaan op weg naar Santiago de Compostela. We hadden onvoldoende tijd om alle bezienswaardigheden te bezichtigen. We lieten ons echter de kans niet ontgaan om een tijdelijke tentoonstelling van foto’s en schilderijen van de Camino de Santiago te bezoeken. Ook het ‘acceuil’ door het plaatselijk Compostelagenootschap was bijzonder. Samen met een aantal andere pelgrims dronken we een ‘verre d’amitié’ en wisselden ervaringen uit.

via 134 trappen kom je uit in de ‘buik’ van de kathedraal

onze eerste stempel

welkomsdrank met het plaatselijk Compostelagenootschap

Op gastronomisch vlak maakten we kennis met enkele specialiteiten van de stad: de A.O.C.-groene linzen van Le Puy-en-Velay en de beroemde Verveine du Velay, een kostbare likeur met voor de spijsvertering bevorderende eigenschappen. Aangezien morgen de eerste etappe op het programma staat, 24 kilometer naar St. Privat, met de nodige niveauverschillen en een voorspelde temperatuur van 28 graden, besloten we omstreeks 21.00 uur naar bed te gaan.

tentoonstelling ‘Songes et Couleurs sur le chemin’

behalve groene linzen is Le Puy ook vermaard om zijn kantwerk

Klik op de pijl LINKS op deze pagina om naar het verslag van de VOLGENDE dag te gaan