4 mei 2015: van Le Haget naar Lelin-Lapujolle (La Grange à Dubarry).

Om 07.00 uur is iedereen in onze slaapkamer al op. Het ontbijt staat klaar in de keuken. Het is een verademing om ’s morgens ook eens vers bruin brood aan te treffen. Nog vóór achten zijn we op pad. Het is zwaar bewolkt, maar volgens de weersvoorspelling blijven we vandaag gespaard van regen. Het zou een warme, benauwde dag worden. “Il va faire lourd’.

gastvrijheid bestaat nog

Het is vandaag onze 7de stapdag en op één dag na hebben we geen regen gehad. We blijven ons dan ook verwonderen over de hoeveelheid modder die we ook vandaag weer aantreffen. Het blijft aanmodderen. Na een uurtje wandelen passeren we de Oost-Duitse dames die al vanaf 07.00 uur op pad zijn. Eén van de dochters zit op haar tandvlees. Toch willen ze vanavond ook overnachten in La Grange à Dubarry. Door vroeg te vertrekken kunnen ze onderweg de nodige pauzes inlassen.

We houden even halt in Nogaro, een wat ingedommeld plaatsje dat in vroegere tijden een relatief belangrijke rol speelde in het regionale handelsverkeer. Momenteel is het plaatsje vooral bekend onder de autosporters vanwege zijn bescheiden racecircuit. We doen er onze inkopen voor de lunch en nemen een terrasje samen met Jean-Marc die vandaag van plan is om te wandelen tot in Aire-sur-l’Adour. Voor hem betekent dit een etappe van ruim 34 kilometer!

Tegen de middag houden we halt bij de kerk van Lanne-Soubiran. In het portaal van de kerk staat opnieuw een tafeltje met koffie en koekjes ter beschikking van de ‘pèlerins’. We treffen hier Jean-Marc opnieuw en na de lunch nemen we afscheid van elkaar. In de wandeluren die volgen komen we geen enkele pelgrim meer tegen en lijken we afgesloten te zijn van de bewoonde wereld. Akkers, modder en af en toe een wijngaard zijn ons deel. We houden er flink de pas in en omstreeks 3 uur in de namiddag zijn we al op onze bestemming. Na een verfrissende douche en enkele handwasjes nemen we een poos rust tot aan het souper.

lunchen in het portaal van de kerk van Lanne-Soubiran met daarnaast de gîte d’étappe die gehuisvest is in een voormalig klooster (presbytère)

Op Dubarry hebben we van een goede maaltijd genoten. Heerlijke verse groentesoep, aardappelen met sperziebonen klaargestoomd in een cocotte en een eiergerecht dat iets langer had mogen garen in de oven. Deze avond kenden we een meevaller voor wat betreft de geserveerde wijn aan tafel. Vandaag niet de gebruikelijke, overigens goed drinkbare, landwijn, maar heuse appellations. Eén van de aanwezige wandelaars had zijn zoon, die als wijndistributeur werkt voor de warenhuisketen Casino, op bezoek. Regelmatig werd een nieuwe voorraad wijn aangevoerd uit de kofferbak van zijn wagen. Ik onthou vooral een zeer lekkere Vouvray (sec) en een krachtige Madiran.

Het was nog even puzzelen om een overnachtingsplaats voor morgenavond te vinden. Een etappe van 33 kilometer willen we voorkomen. We besluiten te reserveren in een gîte die ongeveer 25 kilometer verderop ligt, maar wel ruim 6 kilometer buiten de GR-route.