30 april 2018: van Tolosa naar Beasain.

Onze gids stelt als volgende aankomstplaats Zegama voor, zo ‘n 33 km verderop. Aangezien we voldoende tijd hebben, besluiten we deze etappe op te knippen en te overnachten in Beasain, waar er een albergue is die uitgebaat wordt door de plaatselijke Asociación.

Marina, de Spaanse peregrina die we gisteren ontmoetten, stapt de hele etappe met ons mee. Het klikt prima tussen ons drieën en behalve Spaans, spreekt ze ook voortreffelijk Engels. Aangezien zij minder tijd heeft zal zij wél vandaag nog naar Zegama wandelen. We realiseren ons dan nog niet dat zij de helft van het aantal pelgrims representeert die we op het totale traject van de Camino Vasco  ontmoet hebben. Een tip voor pelgrims die op zoek zijn naar rustige én mooie camino’s!

 

Vandaag alleen maar via de rijweg gewandeld.

De aanwezigheid van Marina was ook gezien het parcours een aangename toevalligheid. De totale afstand tot Beasain liep via de verkeersweg en had derhalve qua natuurschoon weinig om het lijf. Gelukkig was er naast de rijweg voldoende ruimte om veilig te stappen.

Al vanaf onze start werd er elke dag weer opnieuw regen voorspeld, maar net als voorgaande dagen bleef die ook vandaag uit. Ik heb het al eerder gezegd: vertrouw niet op de Spaanse weersvoorspellingen én niet op de signalering van het aantal kilometers.

 

Marina wist ons uit te leggen dat deze afbeelding op de wand van een markthal als eerbetoon moest gezien worden aan plaatselijke Baskische verzetsstrijders. De strijd van de ETA is opgegeven, maar nog niet vergeten. Op onze volgende etappes zouden we nog regelmatig met soortgelijke beelden geconfronteerd worden.

De enige afwisseling vandaag bestond erin dat we op regelmatige afstanden een dorpje doorkruisten alwaar er ook gelegenheid was om even halt te houden voor een koffie of thee. Alegia, Legorreta, Ordizia, het zijn slechts namen van dorpjes zonder veel betekenis, die aan de route lagen van een etappe die moest gelopen worden.

 

De gemeente Ordizia maakt met dit en nog talrijke andere borden duidelijk dat sexueel geweld inacceptabel is. Als bewustmaking kan dit tellen. Een mooi voorbeeld!

Nog niet eerder gezien. Deze man komt net terug van de plaatselijk automaat waar je, tegen betaling, verse melk rechtstreeks van bij de boer kunt tappen.

Om 14.00 uur arriveerden we in Beasain en namen afscheid van Marina. Ondanks dat er op de deur van de albergue werd vermeld dat ze pas om 15.00 uur opende, verscheen een uitermate vriendelijke hospitalero al omstreeks 14.30 uur. We werden hartelijk ontvangen en kregen royale uitleg over de albergue, de regels en haar historie. We waren enigszins verrast toen we vernamen dat het in deze albergue gebruikelijk is dat de hospitalero ook in de albergue overnacht.

 

De mooie, nette en gerieflijke albergue van Beasain.

Klik op de pijl LINKS op deze pagina om naar het verslag van de VOLGENDE dag te gaan.