28 april 2018: van Pasajes de San Juan naar San Sebastián.

 

Links Pasajes San Pedro, rechts Pasajes San Juan, beide dorpjes gescheiden door een baai die hier een natuurlijke haven vormt.

Vanochtend werden we, zoals door de hospitalero beloofd om 7 uur gewekt. Met muziek. Er zijn in deze albergue geen ontbijtfaciliteiten, dus gingen we snel op zoek naar een bar voor ons ontbijt. Aangezien we vandaag nauwelijks 10 km moesten stappen, namen we hier rustig de tijd voor. Reden voor deze korte etappe was dat we voldoende tijd wilden nemen om een beetje van de sfeer te proeven in San Sebastián.

 

We beginnen deze etappe met een korte afstand over het water. Kostprijs: 0,80 €

Samen met een Belgische en een Schotse pelgrim legden we de eerste honderden meters af over het water met het veerpontje. Van daaruit moest er naar de ingang van de baai gewandeld worden om vervolgens, via een betonnen trap van wel enkele honderden tredes, uit het dal te klauteren, tijdens de inspanning genietend van het fraaie uitzicht op de baai en de beide dorpjes.

 

Hier realiseren we ons nog niet dat er ‘om de hoek’ nog 100-den treden op ons wachten.

 

Weer of geen weer: er wordt geoefend voor de jaarlijkse regatta tussen de beide Pasajes. Naar verluidt bestaat er een ongekende rivaliteit tussen beide teams.

Na deze korte, maar intense klim troffen we aan de kant van de weg een refugio aan, waarvan onze gids geen melding maakte. We spraken hierover onze verbazing uit tegenover een man die net aanstalten maakte om het pad naar de refugio in te slaan. Hij legde ons uit dat hun huis een open huis was, waar iedereen die daar behoefte aan had, één of meerdere dagen en nachten gratis kon verblijven. Ons gesprek hierover ging vrij snel over in een monoloog van de kant van onze gesprekspartner en het duurde niet lang vooraleer zijn ‘spreken’  overging in ‘preken’. Na enig doorvragen en aandringen van onze kant vernamen we dat hij een lid was van de ’Twelve Tribes communities’, een christelijke community die terug wil naar de kerk van de 1ste eeuw, zoals die o.a. beschreven wordt in het Nieuwe Testament (boek Handelingen der Apostelen).

 

Geen ‘gewone’ albergue of refugio.

De resterende 7 kilometer waren een echt genot. De camino volgt vanuit Pasajes naar San Sebastián de GR 121, een juweeltje van rust, mooie vergezichten op de oceaan en natuurschoon.

 

Alvorens af te dalen naar San Sebastián, laat deze mondaine stad zich vanaf de heuvel bewonderen. Het kostte ons, ondanks het bewolkte en frisse weer, weinig moeite om ons voor te stellen dat de drie stranden die de stad rijk is, bij zomerse temperaturen een sterke troef vormen voor de gast die de Baskische hoofdstad van de gastronomie bezoekt.

 

Zicht op San Sebastián bij binnenkomst vanaf de omringende heuvels.

Klik op de pijl LINKS op deze pagina om naar het verslag van de VOLGENDE dag te gaan.