26 april 2013: van Zutendaal naar Porto

Zo ’n 2.000 km liggen er tussen Zutendaal en Porto. Bus, trein, vliegtuig, metro en een tijdspanne van 8 uur waren er nodig om deze afstand te overbruggen.

Met de bus …

met de trein …

… met het vliegtuig …

… en met de metro.

Porto is een aangename en vriendelijke stad. Porto is een ongekend gastvrije stad. Nooit eerder is ons bij een bezoek aan een stad zoveel hartelijkheid en gastvrijheid te beurt gevallen. Aanvankelijk hielden we het op toeval, maar de ervaringen op dat vlak waren te talrijk en te consistent om nog over toeval te kunnen spreken. Zo werd ons meerdere keren vandaag spontaan hulp aangeboden bij het zoeken naar een bestemming. Telkens werden we in behoorlijk Engels weer op het juiste pad gezet. Een keer, toen we blijkbaar (te?) opzichtig de omgeving in ons opnamen, sprak een jongeman ons aan en vroeg of we ‘lost’  waren. Zo was er ook de Portugese pelgrim die net van Santiago terugkeerde en zich in een meer dan behoorlijk Frans inspande om ons allerlei adviezen te geven omtrent overnachtingsplaatsen, de route, etcetera. In de metro, op weg van het vliegveld naar ons hotel, werden we op een ongedwongen manier berokken in een geprek tussen een oudere dame en een jong stel. In het restaurantje, waar we de ober verzochten ons iets lokaals te serveren, werden we behandeld als ‘ koningen’. Aperohapjes vooraf en een gratis digestief bij de koffie, allemaal voor de prijs van 31 euro. Vriendelijkheid gratis.

Onze eerste koffie in Portugal …

onze eerste stempel …

onze eerste gele (en blauwe = richting Fatima) pijl.

Voor onze eerste nacht hadden we gekozen voor het met de metro goed bereikbare Hotel Rio Grande in Porto. Bij aankomst bleek er echter een probleem met de boeking. Men had keurig gezorgd voor vervangende accommodatie op loopafstand. ’s Morgens konden we wel gebruik maken van de ontbijtfaciliteit in hotel Rio Grande. Omdat we na de wandeling vanuit Porto naar Brussel terug zouden vliegen, hadden we dit hotel ook geboekt voor de laatste dag van ons verblijf. Zo konden we onze flightbags hier achterlaten. Al bij al een aan te bevelen hotel kwestie van prijs/kwaliteit verhouding.

Klik op de pijl LINKS op deze pagina om naar het verslag van de VOLGENDE dag te gaan.