Pelgrims die hun aankomst in Santiago in alle rust, sereniteit en introspectie wensen te realiseren, moeten in hun planning ermee rekening houden dat aankomst óp, vlak vóór of vlak ná 25 juli voor hen géén optie is.

Echter, voor pelgrims die de mensenmassa’s en feestdrukte niet schuwen is de feestdag van Sint Jacobus, el Día del Apóstol, op 25 juli een uitgelezen tijdstip. Santiago de Compostela en bij uitbreiding geheel Galicië én Spanje vieren dan het feest van hun patroonheilige.

Goed om even over na te denken. Al dan niet aankomen op feestdag van de heilige Jacobus

Ook al bereiken de festiviteiten op 24 en 25 juli jaarlijks hun hoogtepunt, de dagen vóór en ná deze data tijdens de laatste 2 weken van juli staan in het teken van dit feest. In deze periode barst Santiago uit haar voegen door een ongekende toeloop van pelgrims (vorig jaar meer dan 1000 aankomsten per dag!) én toeristen, die iets willen meepikken van de talrijke concerten, tentoonstellingen, religieuze en profane vieringen die dan plaatsvinden.

Tot de top 3 van de pelgrim behoren een indrukwekkend audiovisueel spektakel waarbij, tijdens de nachtvespers, de voorgevel van de kathedraal dienst doet als projectiescherm. Later, hierop volgend, is er het jaarlijkse nachtelijk vuurwerk, bekend onder zijn populaire benaming ‘el fuego del Apóstol’ en tenslotte op 25 juli de plechtige hoogmis in de kathedraal.

 

Een, volgens getuigen, tot de verbeelding sprekend lichtspel

‘The place to be’ om het lichtspektakel en het vuurwerk vanaf de eerste rij mee te maken is La Praza do Obradoiro, het plein voor de kathedraal. Helaas is dit voor slechts 2.500 toeschouwers weggelegd. De veiligheidsdiensten laten niet meer dan 2.500 personen toe en dit na intensieve controle van o.a. tassen en rugzakken. Het geduld wordt hierbij zwaar op de proef gesteld! Voor de (onfortuinlijke?) overigen is ‘el Parque de la Alameda’, een zeer goed alternatief. Dit park, gelegen op een heuvel, biedt een fraai panorama op het westelijk deel van de stad, waar zich het oude stadscentrum bevindt.

 

‘Het vuur van de apostel’

Op de feestdag van de heilige Jacobus zelf, is er de plechtige hoogmis, voorafgegaan door een kleurrijke processie ter ere van de apostel in de straten van de oude binnenstad. De aanwezigen in de H. Mis zijn ervan verzekerd dat zij het 1,50 meter hoge en 53 kg wegende reuze wierookvat aan een snelheid van bijna 70 km/uur door de beuken van de kathedraal zullen zien zwieren.

 

Voor heel wat pelgrims is een pelgrimage zonder mis mét botafumeiro een kleine ontgoocheling

Kortom, voor een groot aantal pelgrims is 25 juli een niet te missen afspraak met feestvierend Santiago. Volgens zij die het meemaakten een ervaring die je niet onverschillig laat.